Otvaranje izložbe slika Sofije Ječine večeras u Srpskom narodnom pozorištu

Izložba slika Sofije Ječine otvara se večeras, 4. decembra, u donjem foajeu scene "Pera Dobrinović" u Srpskom narodnom pozorištu.

Otvaranje izložbe je u 18 časova.

Slikarka i grafičarka, Milica Petrović, opisuje rad Ječine kao odslikavanje života samog po sebi.
 
"Sofijine slike zaista sadrže obilje plave boje u svim nijansama - od svetlo plave do modre i plavo-crne. Iako podslikava platno crnom, svetlina najsvetlije plave uvek ima tragove tamne podloge, da se ne zaboravi da u svetlosti istovremeno obitava i tama. Memento mori", piše Petrović.
 
Sofija Ječina je rođena 1990. godine u naselju Gorjačije Ključi na Iturupu, najvećem ostrvu Kurilskog arhipelaga, SSSR. Godine 2010. je postala članica omladinskog udruženja Saveza umetnika Rusije. Njena prva samostalna izložba bila je 2010. godine u Kursku, Rusija.
Članica Udruženja umetnika Rusije i članica Međunarodne asocijacije umetnika Uneska postaje 2012. godine. Iste godine završava studije na Kurskom državnom univerzitetu sa zvanjem magistra umetnosti.
 
Svoju karijeru u Zapadnoj Evropi započinje 2014. godine kada dobija stipendiju za grad Špejer (Nemačka). Najveće izložbe umetnice održavaju se u Nemačkoj, Austriji, Rusiji i Srbiji.
 
Njene slike se nalaze u zvaničnoj zbirci Belgorodskog umetničkog muzeja (Rusija), Kurskog umetničkog muzeja (Rusija), Muzeja naivne umetnosti "Ilianum" (Šid, Srbija), u privatnim zbirkama u Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Finskoj, Srbiji, Kini. Sofijini radovi su takođe uvršćeni u zvaničnu zbirku Rajn-Pfalc-Krajs, Nemačka.
 
Uporedo sa uspešnom likovnom karijerom, Sofija je i autorka knjige o Srbiji "Beograd u Plavom" (Izdavačka kuća 4SE iz Beograda) u kojoj objavljuje oko 70 svojih kratkih priča o Srbima i svojim doživljajima u novoj domovini.
O Sofijinom životu je snimljen dokumentarni film "U potrazi za mestom" (reditelj Miroslav Bata Petrović, Fiks Fokus).
 
Od 2017. živi i radi u Beogradu, gde pronalazi inspiraciju za svoje stvaralaštvo u Srbiji, njenim pejzažima, likovima i kulturi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič