Izložba "Staklo" od petka u Muzeju Vojvodine

Izložba "Staklo" otvara se u petak, 8. decembra, u Muzeju Vojvodine, u Dunavskoj 35.

Izložba je razultat rada autorskog tima koji čine: arheološkinja Tijana Stanković Pešterac, istoričarke umetnosti Aleksandra Stefanov i Dragana Garić, etnolozi Tatjana Bugarski, Katarina Radisavljević i Bogdan Šekarić, istoričarke Veselinka Marković i Milkica Popović i umetnica Mirjana Blagojev.

Staklo je materijal koji nas vekovima zadivljuje, svojim fizičkim i estetskim svojstvima budi maštu stvaralaca od praistorije do današnjih vremena. Razvijajući tehnologiju njegove izrade, čovek mu je pronalazio najrazličitiju namenu.
 
Stoga nije neobično da se u Muzeju Vojvodine predmeti od stakla čuvaju u okviru arheoloških, istorijskih, umetničkih i etnoloških zbirki.
Posebnom rezolucijom Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2022. za Međunarodnu godinu stakla.
 
Ova inicijativa pokrenuta je radi promišljanja načina na koji staklo može pomoći razvoju održivijih društava, promocije najnovijih naučnih i tehničkih dostignuća, uticaja stakla na istoriju i umetnost i uloge muzeja u očuvanju nasleđa vezanog za staklo.
 
Izložba se otvara u 20 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič