Promocija knjiga Dubravke Stojanović i Ivana Čolovića u sredu u Crnoj kući

Promocija knjiga istoričarke Dubravke Stojanović i antropologa Ivana Čolovića biće organizovana u sredu, 13. decembra, u Crnoj kući.
Publici će biti predstavljena knjiga "Prošlost dolazi - promene u tumačenju prošlosti u srpskim udžbenicima istorije 1913-2021" Dubravke Stojanović i "Na putu u srpski svet" Ivana Čolovića.
 
Razgovor sa autorima knjiga vodiće novinar Daško Milinović.
 
Promocija će se održati u sredu, 13. decembra, u Crnoj kući, sa početkom u 18 časova.
Dubravka Stojanović o knjizi "Prošlost dolazi":
 
"Zašto sam pisala ovu knjigu? Mnogo puta sam se to zapitala. Pišem je već godinama, uglavnom za vreme raspusta, jer inače ne stižem. Istraživanje sam završila još u januaru 2019. godine. Sad je skoro kraj 2023, pa vi vidite. Ali, morala sam. Morala sam zbog sebe i zbog srpstva. Sad mi tek ne verujete? Srpstvo i ja smo, kao što je poznato, u lošim odnosima. Pre svega zato što ne verujem da srpstvo postoji. Kao ni hrvatstvo, francustvo, englestvo… Verujem da postoje pojedinci, društvene grupe i mnogostruki identiteti.
 
Pa, što sam onda pominjala srpstvo? Pominjala sam ga zbog onih koji misle da postoji. A ako srpstvo postoji bilo bi dobro da se kritički osvrnu na svoju prošlost, da se sa njom suoče, da vide gde se sve grešilo u spoljnoj i unutrašnjoj politici i da razmisle kuda hoće dalje da idu. Prošlost čuva vitalne resurse za obnovu sadašnjosti, pisao je Valter Benjamin. Ali, ne bilo kakva prošlost. Ova sada vladajuća vodi samo u propast. O toj propasti govori ova knjiga."
Ivan Čolović o knjizi "Na putu u srpski svet":
 
"Ovde je reč o događajima koji su u toku poslednje tri godine, od kraja 2020. do oktobra 2023. godine, privukli moju pažnju i pobudili moju želju da ih komentarišem. Kao u prethodnim knjigama ove serije, i ovde analiziram primere nacionalističke politike u Srbiji i drugim postjugoslovenskim zemljama, najviše one u kojima se politika javlja u prikrivenom obliku, kao kultura ili kao nauka ili kao religija [...]
 
Sve češće i sve otvorenije ističu se zahtevi za kulturnim, političkim i teritorijalnim ujedinjenjem 'srpskih zemalja', odnosno, 'srpskog sveta'. Ubrzano je udaljavanje Srbije od Zapada i njeno približavanje Rusiji i Kini. Sve odlučnije i sve brže revidira se odnos prema narodnooslobodilačkoj borbi u Drugom svetskom ratu i antifašizmu i srpska 'duša' traži se u rehabilitovanom četništvu."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič