Predstavljanje "Leksikona umetnika i stvaralaca Novog naselja" i tribina u petak

Promocija buduće publikacije "Leksikon umetnika i stvaralaca Novog naselja", uz tribinu, biće organizovana u petak, 29. decembra, u parku Među brezama, na Novom naselju.
Novo kulturno naselje poziva građane na promociju buduće publikacije, ali i tribinu, te najavu akcije "Prijavi komšu umetnika!".
 
Moderator tribine je likovni kritičar Vladimir Tupanjac, a govornici će biti novinarka i pozorišna kritičarka Nataša Gvozdenović, pesnik i pisac Siniša Tucić, filozof Aleksandar Ostojić i urednik portala 021.rs Zoran Strika.

Organizacija Novo kulturno naselje, nakon izdavanja "Brevijara ulica Novog naselja" nastavila je sa radom na proučavanju kulturnog i istorijskog nasleđa ovog dela Novog Sada i pokrenula je rad na sastavljanju "Leksikona umetnika i stvaralaca Novog naselja". Rad na prikupljanju građe i pripremi publikacije koja bi trebalo da izađe iz štampe u bliskoj budućnosti, vodi urednički tim: Vladimir Tupanjac, Siniša Tucić i Marko Jozić iz NKN-a.

Cilj ovog istraživačkog projekta je da se formira baza informacija o stvaraocima i akterima na umetničkoj sceni u najširem smislu: književnosti, filmu, pozorištu, likovnim umetnostima, klasičnoj i rok muzici i produkciji na umetničkoj, kulturnoj i subkulturnoj sceni od osnivanja Novog naselja do danas. Osnovni kriterijum prilikom "popisivanja" umetnika i stvaralaca jeste da su živeli ili su jedan period svog života proveli na Novom naselju.
 
U saradnji sa renomiranim kulturnim radnicima koji su dobri poznavaoci istorije, kulture i urbane mitologije Novog naselja i koji su u određenim periodima života učestvovali u kreiranju kulturnih i subkulturnih događanja u ovom delu grada (Tiborom Vajdom, Slavkom Matićem, Igorom Todorovićem, Danilom Vuksanovićem, Igorom Pavlovićem) došlo se do popisa od preko sto imena umetnika i umetnica koji su i koje su živeli ili žive na Novom naselju.
 
Ovim putem urednički tim poziva građane da "Prijave komšu umetnika" i doprinesu sačinjavanju "Leksikona". To mogu učiniti slanjem imena, prezima i biografije umetnika na mejl novokulturnonaselje@gmail.com ili putem društvenih mreža udruženja. 
 
Ukoliko ne poseduju informacije o biografiji, dovoljno je da se skrene pažnja na komšu umetnika kako ne bi bio izostavljen, a nakon čega će urednički tim istražiti neophodne informacije.
"Leksikon umetnika i stvaralaca Novog naselja" je logičan nastavak prethodnih projekata koji su imali za cilj ne samo istorizaciju i prikupljanje građe o Novom naselju, već i preispitivanje njegovog kolektivnog identiteta, kao i uloge pojedinačnih aktera u formiranju onoga što danas možemo da prepoznamo kao specifičan novonaseljski „duh mesta” i „duh vremena”, od njegovog osnivanja do danas.
 
Tokom svog desetogodišnjeg postojanja, NKN je relizovao niz uspešnih projekata, manifestacija, radionica, filmova, perfomansa, festivala, rezidencijalnih boravaka umetnika iz brojnih evropskih zemalja, demonstrirajući svoju posvećenost osmišljavanju i kreiranju različitih kulturnih sadržaja na Novom naselju i time doprineo bogaćenju kulturne ponude grada Novog Sada i inicijativi za osnivanje Kulturnog centra Novo naselje. 
  • NKN

    25.12.2023 20:08
    Umetnici NN
    Dobro veče!
    Hvala portalu na objavljivanju!
    Možete i ovde navesti imena umetnika kojih se setite, pratićemo komentare. Hvala unapred, prijavi komšu umetnika!

    Svako dobro,
    Urednički tim Leksikona

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič