Projekcija filma "Hotel Ruanda" u četvrtak u CK13

Projekcija dokumentarne drame "Hotel Ruanda" održaće se u četvrtak, 11. januara u Omladinskom centru CK13.
Projekcija filma "Hotel Ruanda" u četvrtak u CK13
Foto: Pixabay
Ova drama prikazuje genocid u Ruandi tokom proleća 1994. i inspirisan je delovanjem Pola Rusesabagine, menadžera hotela u Kigali, koji je uspeo da spase život oko 1200 Tutsia i Huta koristeći hotel kao sklonište.
 
Projekcija filma počinje u 20 časova.
Ciklus antiratnih filmova je posvećen ideji edukacije o ratnim dešavanjima i surovom kršenju ljudskih prava tokom istorije kroz moć filma da nam prilibliži ono nezamislivo u ratnim zločinima. Učeći i suočavajući se sa "udaljenim" zločinima lakše se možemo suočiti i sa vlastitim nasleđem ratne prošlosti.
 
Genocid u Ruandi predstavlja masovna ubistva počinjenja od strane ekstremističkih vojnih i drugih grupa iz plemena Hutua nad plemenom Tutsi. 
Genocid je počinjen u periodu od 6. aprila do 15. jula 1994. godine i za izuzetno kartko vreme (stotinak dana) je ubijeno između 500.000 i 800.000 ljudi, od koji su većinu činili Tutsi, ali i pripadnici plemena Tva, i Hutua koji su se odupirali genocidu. 
 
Cilj je bio istrebiti sve pripadnike plemena Tutsi, bez izuzetka. Procenjuje se da je tokom genocida silovano između 250.000 i 500.000 žena. 
 
Genocid je predstavljao vrhunac međuetničkih sukoba naroda Hutua i Tutsia, za koje se smatra da sežu još pre kolonijalizma.
 
Naročito su se intenzivirali za vreme vladavine Belgije kada su, između ostalog, počeli da se izdaju lična dokumenta sa jasnim naznakama pripadnosti određenom plemenu, što je podrazumevalo neprobojnu društvenu i ekonomsku stratifikaciju. 
Genocidu je prethodila dugogodišnja politička kriza, masovno naoružavanje Hutua, formiranje paravojnih jedinica, pravljenje lista Tutsia širom zemlje i huškačka propaganda. 
 
Ono što je takođe karakteristično za ovaj događaj je odsustvo volje međunarodne zajednice da stane na put masovnim ubistvima u Ruandi.

Teme

CK13

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič