Tri humanitarne predstave za vikend u KCNS

Tri humanitarne predstave biće izvedene u subotu, 3. februara i nedelju, 4. februara u Kulturnom centru Novog Sada.
U subotu, 3. februara s početkom u 20 časova u Velikoj sali biće odigrana humanitarna predstava "Pacolovac" u izvođenju Dramske sekcije Filozofskog fakulteta.
 
"Pozorišni komad sa sviranjem (a bez pevanja)" je autentično dramsko uobličenje legende o frulašu koje 1993. godine ispisuje Marija Stojanović. Nemački grad Hameln, odnosno sistem u krizi koga čine grupe u vidu većnika, gospi i pripadnika trećeg staleža sa trga (trgovac, dete, prostituka), usled najezde pacova posećuje Valdemar, čiji zvuk frule neće samo ilustrovati univerzalno pitanje žrtvovanja mladih zarad odraslih.
"Pacolovac" nastoji da kroz delovanje "spasitelja", motivisano višestrukim krahom kolektiva, iznova ispita sistem vrednosti u kome "žderanje" pacova jeste samo "dekor".
 
Humanitarna predstava "Kao suncokreti" teatra DKCNS, po motivima iz komada "Gde stanuje sunčev zrak" Milana Stepanova, biće izvedena u subotu, 3. februara s početkom u 12 časova
 
Heliantus – sunčani cvet ili suncokret jedna je od retkih cvećki koja "ima dušu". Kada sunce zađe ili je dan tmuran, suncokreti se okreću jedni drugima. Mašta dramskog pisca Milana Stepanova oživela je naše suncokrete i udahnula im karaktere. Mladi glumci su priču o suncokretima obradili i glumačkim veštinama doradili. 
 
Publika će dobiti priliku da sazna kako jedna pozorišna proba izgleda od početka pa skoro do kraja i gde se granica zbilje briše, a rađa magija. Ova predstava je smešno-tužni prizor o talentovano-netalentovanim glumcima/suncokretima u potrazi za darom/sunčevim zrakom. (Najbliže ovoj priči je epizoda sa majstorima iz "Sna letnje noći" Vilijama Šekspira).
 
Predstava je namenjena starijima od osam godina.
 
Uloge tumače:
 
Mudrica – Jana Vanović
Mrgud – Marko Bakalić
Zeba – Gala Prostran Miletić
Bucko – Luka Galić
Sunčica – Anđela Lončar
Veselko – Matej Radosavljević
Veštica – Tojana Todić
Ptičurina/Čarobno drvo 1 – Ilija Vasiljčin
Čarobno drvo 2 – Maksim Torbica
Režija: Severina Prostran Miletić
Asistent režije: Miloš Macura
Dizajn svetla: Stevan Lukić
Dizajn zvuka: Petar Vujičin
U nedelju, 4. februara s početkom u 20 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada biće izvedena humanitarna predstava "Lari Tompson, tragedija jedne mladosti" Dušana Kovačevića.
 
"Lari Tompson, tragedija jedne mladosti" Dušana Kovačevića svojim tragikomičnim tonovima donosi surovu istinu dehumanizovanih vrednosti koje korespondiraju sa duhom našeg vremena. Predstava prati osnovnu nit ukazivanja na postulate materijalističke civilizacije u kojoj umetnost biva u potpunosti degradirana. Ta osnovna nit je upravo tanka granica između pozorišta i stvarnosti, prividnog i istinskog življenja, prikazana kroz humorne i apsurdne tonove. Motiv pozorišta u pozorištu zabavlja gledaoce ali i podstiče da se zamislimo nad ulogom koju tumačimo u svom životu. Da li se svi vodimo načelom "Show  must go on",  po svaku cenu?

Teme

KCNS

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič