O šezdeset godina od invazije Bitlsa na SAD danas u Američkom kutku

Razgovor na temu "Šezdeset godina od prve uspešne invazije Bitlsa na SAD" održaće se danas, 29. marta, u Američkom kutku.
Učestvovaće Slobodan Tišma, Zoran Paunović i Vitomir Simurdić.
 
Decembra 1963. godine u SAD objavljen je singl "I Want To Hold Your Hand", koji je iz korena promenio američku rokenrol scenu. Do tada, nijedan singl u Njujorku nije se prodavao tempom od deset hiljada primeraka svakog sata.
Ovo je bila pesma zbog koje je Bob Dilan napaustio folk, a četrnaestogodišnji Brus Springstin kupio prvu gitaru. Fenomen koji je Volter Kronkajt, najveće ime američkog TV novinarstva, u svom slavnom programu "The CBS Evening News", nazvao Britanskom invazijom.
Američke rokenrol scena promenjena je iz korena 4. aprila kada je objavljena najmerodavnija američka top lista – Bilbordov Hot 100, a prvih pet mesta (uz još sedam na listi) zauzimali su Bitlsi.
 
Šta se zaista dogodilo? Kako su Bitlsi i oni koji su usledili (Roling Stouns, Kinks, Herman’s Hermits, Dejv Klark Fajv, Dasti Springfild...) osvojili Ameriku njenim proizvodom - rokenrolom. Da li je bilo, i u kojim razmerama Druge i Treće britanske invazije?
 
Razgovor počinje u 18.30 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič