Predavanje o sličnosti francuskog i srpskog književnog nadrealizma sutra u Galeriji Matice srpske

Predavanje "Paralele i raskrsnice francuskog i srpskog književnog nadrealizma" održaće se u petak, 26. aprila, u Galeriji Matice srpske.
Predavanje o sličnosti francuskog i srpskog književnog nadrealizma sutra u Galeriji Matice srpske
Foto: 021.rs
Održava se u okviru pratećeg programa izložbe "Inspirisani Francuskom", a počinje u 19 časova.
 
Komparatista Aleksandar Oparnica pričaće na temu "Moderna misao na sred puta se koti: Paralele i raskrsnice francuskog i srpskog književnog nadrealizma".
Nastajući u godinama nakon Prvog svetskog rata, nadrealizam je kao i ostali umetnički tokovi tražio novo u izrazu.
 
Srpski nadrealisti su gotovo istovremenim vremenskim tokom stvarali i objavljivali u vreme kada i francuski. 
Neupitna direktna komunikacija ostvarivana u prepiskama na francuskom jeziku i ličnim kontaktima omogućila je modernost u književnosti u prestonici nove države. 
 
Ne samo što su bili savremenici Aragona, Bretona, Elijara i drugih nadrealista, Dedinac, Ristić, Bor stvarali su i teoretisali kada je nadrealizam bio u centru svetske književne pažnje.
 
Predavanjem će biti približene osnovne crte paralelizama srpskog i francuskog nadrealizma, ali i razlike i razmimoilaženja u temama i ideologiji.

Tokom vikenda, najavljuju u Galeriji Matice, biće organizovana i kustoska vođenja kroz izložbu "Inspirisani Francuskom" u dva termina - od 13 i od 17 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič