Premijera baleta "Otelo" u Srpskom narodnom pozorištu u subotu

Premijera baleta "Otelo" zakazana je za subotu, 18. maj, u Srpskom narodnom pozorištu, na sceni "Jovan Đorđević".
Premijera baleta "Otelo" u Srpskom narodnom pozorištu u subotu
Foto: Marija Erdelji
Koreograf, reditelj i libretista, Krunislav Simić, objašnjava da je odluka da radi Šekspira ležala u tome što su dramaturgija same priče "Otela" i različitost likova izvanredni, te da to može biti interesantno i publici i igračima.
 
"Ne postoji nijedno ozbiljno pozorište u svetu koje na repertoaru nema Šekspira. Šekspir je najveći dramski pisac čije su teme i danas aktuelne, žive i izvode se svuda u svetu. S druge strane, muzika Betovena, njegova harmonija, koloratura, dramaturgija, je nekako najbliža ovoj temi. Ova muzika potpuno podržava Šekspirovog 'Otela'", rekao je Simić.
Dodao je da slojevitost ovog dela sama po sebi zaslužuje da se nađe na pozornici, a da su odstupanja od dela minimalna, isključivo zbog baletske dramaturgije.
 
Pored Krunislava Simića, koreografiju potpisuje i Gordana Simić.
Na sceni ćemo u subotu videti i solistu Samjuela Bišopa, koji kaže da je uloga Jaga jedna od najboljih Šekspirovih uloga, te da zahteva jasno iskazivanje emocija kroz pokret i ekspresije.
 
Uloge su poverene i mladoj balerini Katarini Zec (Dezdemona), Andreju Kolčeriju (Otelo), Katarini Kljajić (Emilija), Davidu Gruosou (Kasio).
 
Scenograf je Tomislav Šaraba, a kostimografkinja Mirjana Stojanović Maurič.
 
Direktor Baleta, Toni Ranđelović, navodi da je od poslednjeg izvođenja "Otela" prošla 41 godina, te da je ovo potpuno novo čitanje Šekspirovog dela.
 
"Ove godine je i 460. godišnjica Vilijema Šekspira, što je interesantan podatak koji se poklapa sa našom premijerom. Ideja za ovu predstavu rodila se još pre dve godine i izuzetno mi je drago što smo danas, evo, na korak do premijere. Veoma sam zadovoljan, imamo baletsko remek-delo, gde će publika imati prilike da vidi jedno briljantno čitanje Šekspira", rekao je Ranđelović.
 
Nakon premijere u subotu, 18. maja, publika će balet "Otelo" moći da pogleda i u utorak, 21. maja i u četvrtak, 23. maja. 
 
Karte mogu da se kupe na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta, putem mobilne aplikacije ili na sajtu Srpskog narodnog pozorišta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič