FOTO: Dunavski je park je nekada bio rukavac velike reke, a sedenje u njemu se naplaćivalo

Najstariji i najpoznatiji park u Novom Sadu je Dunavski park.
FOTO: Dunavski je park je nekada bio rukavac velike reke, a sedenje u njemu se naplaćivalo
Foto: 021.rs
Uređen je na mestu nekadašnjeg rukavca Dunava koji je tu bio do samog kraja 19. veka, a i danas je jedno od najnižih kota u Novom Sadu sa prosečnih 76 metara nadmorske visine. Park je poznat i po jezeru sa ostrvom "Eržebet", nazvano po ubijenoj austrougarskoj carici. Na ostrvcetu je zasađena žalosna vrba u znak sećanja.
 
Jezero je poznato i po labudovima koji su se tu nalazili sve do pre nekoliko godina, kada su nakon tragičnih događaja uklonjeni dok se ne nađe bezbedniji način za njihov boravak. 

Sadašnji oblik park dobija dvadesetih godina prošlog veka, kao i rekonstrukcijom početkom šezdesetih godina. Park ima više od 33.000 kvadrata, od kojih 22.000 predstavlja zelenu površinu sa oko 800 stabala, od koji su mnoga i danas zaštićenja. U parku se nalazi i nekoliko spomenika i bista.

Hroničar Novog Sada Zoran Knežev kaže da je Dunavski park, odnosno prostor na kom se danas nalazi park, za Novosađane oduvek bio mesto za šetnju i uživanje u prirodi.

"Triva Militar je zapisao da je među najomiljenijim šetalištima starih Novosađana na kraju 19. i početkom 20. veka bio Dunavski park. Park je bio mnogo prostraniji nego danas, a jezero bar pet puta veće. Na njemu su se novosadski gimnazijalci učili veštini veslanja, a jezero je leti bilo puno čamaca. Tako je bilo leti, a zimi se pretvaralo u klizalište. Opet su se tu Novosađani okupljli, naročito nedeljom, da posmatraju klizačke utakmice. Bilo je mnogo veštih klizača i klizačica, pa se uz vojnu muziku igrao valcer, najčešće Štrausov 'Na lepom plavom Dunavu'. Naravno, slušanje i posmatranje je bilo besplatno", navodi Knežev za 021.rs.

Park pred II Svetski rat

Izmenama zakonskih propisa pre nekoliko godina uvedene su cene ulaska u Dunavski park i korišćenje gotovo svih sadržaja u njemu, jer je kategorisan kao spomenik prirode u rangu nacionalna parka. Međutim, odlukom Upravnog odbora JKP "Gradsko zelenilo", ne naplaćuje se 100 dinara po građaninu za ulazak, jer teško da bi Novosađani prihvatili da plaćaju ulazak u park koji besplatno obilaze duže od jednog veka. 
 
Ipak, Knežev priča da su stari Novosađani jedno vreme plaćali sedenje na klupama.

"Sedenje na klupama u novosadskim parkovima se ranije naplaćivalo. U Dunavskom je koštalo dva dinara, a kod Jodnog kupališta jedan dinar, tako da tekovina naplaćivanja vazdušarine nije novina u Novom Sadu", priča za hroničar, dodajući da Novosađani u njegovoj knjizi "Novi Sad - Priče iz prošlosti” mogu da pročitaju priču o tome kako građani ni tada nisu prihvatili ideju o naknadi za sedenje na klupi. 

Labud kod jezeza 1965. godine

Prošle godine obavljeni su radovi na izgradnji nove kanalizacione mreže, revitalizacije velikog i malog jezera, kao i postavljanja nove crpne stanice. Park je zreo i za ozbiljniju rekonstrukcije, jer su staze u lošem stanju, a ni pojedine zelene površine nisu baš reprezentativne.

Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.

  • jš park

    26.03.2021 23:58
    šta su išli išli starci i deca
    Nismo ni išli sem kad su nas vodili kao decu slikali nas i to je to a kao odrasli max 1 x godišnje i to mozda u prolazu da ne idemo okolo, makar polomili noge.
  • eko cetnik

    26.03.2021 17:08
    veternik
    Jedan od najlepsih rukavaca koji je unisten nalazio se kod Karin Komerca,izmedju Veternika i Futoga.
    Dunavac.
    Nedavno sam citao jedan clanak sa nekog bg portala o tom delu.
    Odrastao sam u toj sumi.
  • Vlada Čizmar

    26.03.2021 16:47
    FOTO: Dunavski je park je neka
    Od nove godine ćam dođoši naplaćivati ulaz u Dunavski park i izgraditi višespratnicu kod jezera..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.