FOTO, VIDEO: Novo Hopovo - manastir iz kog je Dositej otišao u svet

U blizini Iriga nalazi se manastir Novo Hopovo, značajan za vernike, ali i za istoriju Srbije.
FOTO, VIDEO: Novo Hopovo - manastir iz kog je Dositej otišao u svet
Foto: 021.rs

Od Novog Sada do manastira, koji je od obnavljanja Pećke patrijaršije druga rezidencija beogradsko-sremskog mitropolita, potrebno vam je oko pola sata vožnje. 

Nakon što prođete Alibegovac, Čardak i Glavicu, uspinjete se uz Frušku goru. Na putu možete zastati i da posetite spomenik "Sloboda", na Iriškom vencu.

Nakon toga, nastavljate pravo ka Irigu, nakon čega ćete naići na skretanje levo i put će vas voditi direktno do manastira.
 
Isti put vas vodi i do manastira Staro Hopovo, a ukoliko volite da pešačite po Fruškoj gori, možete da odaberete dva puta.
 
Jedan vas vodi od Iriškog venca ka manastiru, a drugi se nalazi na pola puta između TV tornja i spomenika "Sloboda". Na pola puta, sa desne strane, nalazi se planinarska staza koja vas vodi direktno ka manastiru Staro Hopovo, a zatim nastavlja dalje ka Novom Hopovu.
 
 
Dositej i ikonostas
 
Prema podacima Eparhije sremske, prvi pisani pomen manastira potiče iz 1451. godine, iako je sadašnja crkva podignuta tokom 1575. i 1576. godine. Zvonik, koji na spratu ima malu kapelu posvećenu Svetom Stefanu, ozidan je kasnije, u periodu od 1751. do 1758. godine.
 
Crkva je okružena sa sve četiri strane, a konaci su nastajali postepeno, tokom nekoliko decenija u 18. veku. 
 
 
Kako se navodi, hopovsko freskoslikarstvo je jedno od najznačajnijih na balkanskom umetničkom području, a ikone na ikonostasu radio je jedan od najznačajnijih srpskih baroknih slikara Teodor Kračun.
 
"Manastir je poznat po svojoj monumentalnoj arhitekturi, fresko-dekoarciji, kulturno-prosvetnoj i istorijskoj ulozi. Tokom 17. veka urađena je fresko-dekoracija unutrašnjih zidova. U to vreme značajne su i vrlo česte veze između manatira Hopova i Rusije, kao i Svete gore", navode u Eparhiji sremskoj.
 
Značaj Hopova prevazilazi granice religijskog. Tokom 18. veku u njemu je delovala slikarska škola koju su vodili Arsenije Zograf i Nil. 
 
Međutim, ono po čemu je poznat ovaj manastir jeste to da je u njemu od 1757. do 1760. godine boravio Dimitrije Obradović. Upravo je u ovom manastiru Obradović dobio ime po kojem ga pamti istorija Srbije - Dositej. 
 
 
To iskustvo dovelo je do toga da Dositej počinje da sumnje, uči latinski jezik i samoobrazuje se, a nakon što je preminuo njegov dobrotvor Teodor Milutinović, Obradović napušta manastir i preko Slavonije dolazi do Zagreba. Tako je Hopovo bio jedna od stanica na Dositejevom putu da postane prosvetitelj.
Podelio sudbinu fruškogorskih manastira
 
I Novo Hopovo, kao i drugi fruškogorski manastiri, bio je na udaru istorijskih događaja. Turci su u drugoj polovini 17. veka spalili crkvu, ali je ona ubrzo obnovljena. 
 
 
Mnogo veća šteta načinjena je tokom Drugog svetskog rata, kada su stradale bogata biblioteka i riznica. Obnavljan je manastir u godinama nakon Drugog svetskog rata, a 1998. godine izgrađen je novi zvonik, čime mu je u znatnoj meri vraćen stari sjaj.
 
  
  • Branislav

    03.01.2023 10:03
    Jeromonah Dositej Obradovic se razmonasio i nakon tog cina pogresno ga je vise nazivati Dositejem..on je Dimitrije Obradovic...
  • Laloš

    26.12.2022 15:02
    Kada se vratio doneo je u Srbiju dve stvari prosvetiteljstvo i krompir. Krompir se primio.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.