VIDEO: Prepoznajete li ovaj grad - šta se radilo u Novom Sadu proleća 1939. godine?

Pre 85 godina Novi Sad je bio znatno drugačiji grad. Najpre, u njemu je živelo gotovo sedam puta manje ljudi.
Postojao je, na primer, most Kraljevića Tomislava.
 
Centar grada je izgledao drugačije, a neke predele možda nećete ni prepoznati.
Prema popisu iz 1939. godine, Novi Sad je imao gotovo 64.000 stanovnika. 
 
Novi Sad je tada bio centar Dunavske banovine, jedne od jugoslovenskih pokrajina. A te 1939. godine izgrađena je i zgrada Banovine. 

Kako je izgledalo, pogledajte u kratkom žurnalu ispod: 

  • Generacija NS

    19.04.2024 10:08
    X - Y
    Ovo je nekad bio lep gradić koji su karakterisali visoka higijena, kultura ponašanja i tolerancija, grad oduvek bio poznat po lepotii... arhitekturi. Ne znam šta se desilo Novosadjanima i Novom Sadu i ko je dozvolio toliko ruženje ovog grada. A ono traje i dalje.

  • Bane

    19.04.2024 08:36
    Mikica i kultura
    Mikice kulturan je pridev i nekulturan se piše satavljeno. Mikice, Mikice. Nismo mi, gradjani NS baš toliko ,kako ti kažeš, ne kulturni.
  • Miroslav Pzs

    19.04.2024 07:49
    Novi Sad - Segedin
    Kako bi Novi Sad izgledao (da nije bilo preteranog rusenja posle drugog svetskog rata i naglog naseljavanja posle ratova 90ih ) primer je Segedin u Madjarskoj . Nije dalako da se uverite , topla preporuka .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.