VIDEO: Prepoznajete li ovaj grad - šta se radilo u Novom Sadu proleća 1939. godine?

Pre 85 godina Novi Sad je bio znatno drugačiji grad. Najpre, u njemu je živelo gotovo sedam puta manje ljudi.
Postojao je, na primer, most Kraljevića Tomislava.
 
Centar grada je izgledao drugačije, a neke predele možda nećete ni prepoznati.
Prema popisu iz 1939. godine, Novi Sad je imao gotovo 64.000 stanovnika. 
 
Novi Sad je tada bio centar Dunavske banovine, jedne od jugoslovenskih pokrajina. A te 1939. godine izgrađena je i zgrada Banovine. 

Kako je izgledalo, pogledajte u kratkom žurnalu ispod: 

  • Generacija NS

    19.04.2024 10:08
    X - Y
    Ovo je nekad bio lep gradić koji su karakterisali visoka higijena, kultura ponašanja i tolerancija, grad oduvek bio poznat po lepotii... arhitekturi. Ne znam šta se desilo Novosadjanima i Novom Sadu i ko je dozvolio toliko ruženje ovog grada. A ono traje i dalje.

  • Bane

    19.04.2024 08:36
    Mikica i kultura
    Mikice kulturan je pridev i nekulturan se piše satavljeno. Mikice, Mikice. Nismo mi, gradjani NS baš toliko ,kako ti kažeš, ne kulturni.
  • Miroslav Pzs

    19.04.2024 07:49
    Novi Sad - Segedin
    Kako bi Novi Sad izgledao (da nije bilo preteranog rusenja posle drugog svetskog rata i naglog naseljavanja posle ratova 90ih ) primer je Segedin u Madjarskoj . Nije dalako da se uverite , topla preporuka .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Graditelj socijalističkog Novog Sada

Ko se prethodnih dana prošetao do Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) imao je priliku da se upozna sa radom čoveka koji je oblikovao izgradnju Novog Sada tokom socijalističkog perioda.

Novi Sad koji sanjamo

Aktuelna vlast je preko svake mere izgradila i uvećala grad podno Petrovaradinske tvrđave.

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.