Veče posvećeno Džoniju Kešu u Radio kafeu: "Čovek u crnom" kroz film i muziku

Veče posvećeno američkom muzičaru i pesniku Džoniju Kešu pod nazivom "Walk the Line" organizuje se u Radio Kafeu (Miletićeva 45) danas, 23. februara.
Veče posvećeno Džoniju Kešu u Radio kafeu: "Čovek u crnom" kroz film i muziku
Foto: 021.rs
Ove godine, 26. februara, obeležava se 88 godina od rođenja slavnog kantautora. Tim povodom organizujemo veče posvećeno Džoniju Kešu u okviru kojeg ćemo puštati dokumentarni film "The Gift: The Journey of Johnny Cash" iz 2019. godine, slušati muziku koju je stvarao tokom gotovo pet decenija karijere i piti viski na akciji. 
 
 
Džoni Keš bio je američki pevač, tekstopisac, gitarista, glumac i kompozitor koji se smatra jednim od najuticajnijih muzičara 20. veka. Preminuo je 2003. godine. Iako je pre svega zapamćen kao ikona kantri muzike, njegove pesme sadrže elemente rokabilija, blulza, folka, gospela i rokenrola, pa je on tako i prvi kantri muzičar koji je primljen u rokenrol kuću slavnih.
 
Takođe je bio, uz Elvisa Prislija i Džerija Li Luisa, među prvima koji su snimali za izdavačku kuću "San rekords" (Sun records) koja je poznata i kao kolevka rokenrola. Tokom karijere koja je trajala 48 godina Keš je izdao 97 albuma i sarađivao sa nekima od najlegendarnijih imena u muzici, poput Boba Dilana i Henka Vilijamsa. 
 
Prvi album "Johnny Cash with His Hot and Blue Guitar!" izdao je 1957. godine, a na njemu su se našli i čuveni singlovi "Walk the Line", "Cry! Cry! Cry!" i "Folsom Prison Blues". Prekretnicu u njegovom životu i karijeri predstavlja album "Carryin' On with Johnny Cash & June Carter", kada je počeo da radi sa Džun Karter koja će mu kasnije postati supruga do kraja života. Posle toga, nizala su se brojna izdanja poput "Man in Black", "One Piece at a Time" i "Johnny 99"
 
Jedno od najpoznatijih izdanja je zapravo lajv album "At Folson Prison" sniman za vreme koncerta koji je Keš održao za zatvorenike ove ustanove.
 
 
Nakon što mu je karijera stagnirala osamdesetih što se tiče hitova, izdao je "American Recordings", album iz više delova (od kojih su neki izašli i posthumno) na kom je uglavnom svirao obrade popularnih pesama bendova kao što su U2, Nine Inch Nails i Depeche Mode. Jedanaest godina nakon njegove smrti objavljen je i album "Out Among the Stars" koji sadrži neobjavljene pesme muzičara od kojih je najupečatljivija "She Used to Love Me a Lot".
 
 
Džoni Keš pojavio se u brojnim filmovima, a čak je davao i glas svemirskom kojotu u jedoj epizodi Simpsonovih. Napisao je i svoju biografiju i jedan roman, a pre četiri godine objavljena je i knjiga poezije "Forever Words" sastavljena od isečaka pesama koje prikupio njegov sin.
 
Tokom života, Keš je bio poznat kao strastveni borac protiv nepravde. Zalagao se za prava obespravljenih radnika, zatvorenika i siromašnih.
 
Kao omaž Kešu gledaćemo dokumentarac Toma Zimnija koji prikazuje čoveka iza legende koji sadrži i nikad objavljene arhivske snimke, a u kom su intervjuisani i Brus Springstin, Robert Duval, Rozen Keš i Džon Karter Keš. Nakon filma, posetioci će moći da uživaju u muzici Džonija Keša i u viskiju na akciji.
 
Događaj se održava danas, 23. februara, sa početkom u 19:30, a ulaz je besplatan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Radio kafe

"Andrašologija" danas u Radio kafeu

Andraš Urban, reditelj koji je naglavačke preokrenuo savremeno pozorište u Srbiji i uspeo da svoj osećaj sveta patentira kao naš pozorišni mejnstrim, gostovaće danas, 9. marta, u Radio kafeu u okviru ciklusa razgovora "Govorim, dakle postojim".