Film "Povratnik" najveći dobitnik Bafta nagrada

Američki film "Povratnik" najveći je dobitnik ovogodišnje dodele nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umetnosti (Bafta), osvojivši sinoć na ceremoniji u Londonu tri glavne nagrade za najbolji film, najboljeg reditelja i najbolju glavnu mušku ulogu, kao i za najbolju fotografiju.

Glumac Leonardo DiKaprio nagrađen je za najboljeg glumca za ulogu čoveka napuštenog u divljini, a reditelj flma Alehandro Gonsales Injaritu za najboljeg reditelja. Nagradu za najbolju fotografiju u tom filmu dobio je Emanuel Lubecki.

Tako je "Povratnik" osvojio tri od četiri glavne nagrade, a kako navodi Bi-Bi-Si (BBC), i nije bilo neke ženske uloge u filmu da se takmiči za tu kategoriju, osim ako medved možda nije bio ženka.

Najbolja glavna ženska uloga dodeljena je glumici Bri Larson za film "Soba".

Najbolja muška sporedna uloga otišla je Marku Rajlensu za ulogu sovjetskog agenta u trileru Stivena Spilberga "Most špijuna", a najbolja ženska sporedna uloga dodeljena je Kejt Vinslet za rolu direktorke u Eplu u filmu "Stiv Džobs".

Za zvezdu u usponu Bafta nagradu je dobio mladi crni glumac Džon Bojega za ulogu u flimu "Ratovi zvezda Buđenje sile".

Najbolji originalni scenario dobio je film "Pod Lupom" (Spotlight), a irska emigrantska saga "Bruklin" proglašen je za najbolji britanski film, dok je za najbolji film na stranom jeziku proglašen "Wild Tales".

Smatra se da su britanske filmske nagrade dobar znak za uspeh na holivudskoj dodeli Oskara 28. februara.

Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.