VIDEO: Posle pola veka stiglo objašnjenje kultnog Kjubrikovog filma

Sam kraj filma može da izdigne ili unakazi čitavo ostvarenje, a u retkim slučajevima može da mu obezbedi kultni status.
Jedan od tih retkih filmova je "2001: Odiseja u svemiru", prenosi portal Bosonoga
 
Već tačno 50 godina, fanovi i filmski znalci diskutuju o tome šta se tačno desilo sa doktorom Dejvidom Boumanom tokom završne sekvence i kakvo je tačno njeno značenje. Pola veka kasnije, odgovore smo dobili od čoveka koji ih jedini pouzdano zna, samog Stenlija Kjubrika.
 
Filmadžija Junići Jaoji je 1980. godine snimao dokumentarac o paranormalnim dešavanjima koja su se navodno odvijala na setu drugog Kjubrikovog klasika, "Isijavanja". Taj dokumentarac nikada nije ugledao svetlost dana, pa su i snimci ostali tajna. Sve do danas.
 
Na internetu se pojavio isečak u kojem Jaoji i Kjubrik razgovaraju telefonom, a Kjubrik svom sagovorniku daje vrlo interesantno objašnjenje o završetku "Odiseje".
 
"Pokušao sam ovo da izbegnem otkad je film izašao", priznaje kultni režiser, "kada izgovoriš ideje, one zvuče budalasto, dok ih u dramatizaciji čovek oseti... Ali, pokušaću."
 
Kjubrik potom objašnjava kako je njegova zamisao bila da Boumana privode "božanski entiteti", stvorenja sastavljena isključivo od energije i inteligencije, bez oblika i forme.
 
"Oni ga stavljaju u ono što bi se moglo opisati ljudskim zoo-vrtom radi proučavanja, i od tog trenutka njegov čitav život prolazi u toj jednoj sobi, bez osećaja za vreme. Jednostavno se čini da se to prosto događa, kako je i predstavljeno u filmu", govori dalje Kjubrik.
 
Soba u koju je Bouman stavljen trebalo je da bude "netačna replika" francuske arhitekture, jer su božanska stvorenja imala neku predstavu o tome šta bi Bouman smatrao lepim, a želela su da on bude smešten u ono što su oni smatrali njegovim prirodnim okruženjem, baš kao što mi činimo sa životinjama u zoo-vrtovima.
 
"Kada oni završe s njim, kao što se dešava u mnogim mitovima različitih kultura iz čitavog sveta, on se pretvara u neku vrstu superbića i biva poslat nazad na Zemlju. Transformisan je u neku vrstu superčoveka. Šta se potom dešava, možemo samo da nagađamo. To je šablon većine mitologija i to je ono što smo želeli da sugerišemo", zaključuje Kjubrik.
 
Kako je tačno formulisao svoje objašnjenje poslušajte i sami u snimku ispod.
 
  • Kaćanka

    08.07.2018 18:36
    Jasnije mi je bilo bez objasnjenja!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.