Strani filmovi i serije na kojima su radili domaći talenti

Bilo da su u pitanju američke serije, bolivudski blokbasteri ili omiljeni domaći filmovi, srpski umetnici iz projekta u projekat pokazuju zavidan talenat i veliki potencijal domaće industrije kompjuterske grafike.
Film "Thugs of Hindostan" (2018), najskuplji bolivudski film svih vremena, ovog novembra premijerno stiže u bioskope širom Indije, donoseći milionskoj publici vizuelne efekte sa potpisom srpskog "Crater studija".
 
Ovaj piratski spektakl, čiji trejler beleži više od 75 miliona pregleda, bio je povod da indijski "The Economic Times" nedavno objavi tekst o sve brojnijim bolivudskim filmovima na kojima ne samo da rade studiji iz Srbije, već se i dobrim delom snimaju u našoj zemlji. "Thugs of Hindostan" samo je poslednji u nizu filmova i serija kojima su doprinos dali domaći studiji.
 
Vizuelni efekti za još jedan bolivudski spektakl, prošlogodišnji hit "Bahubali 2: The Conclusion" koji je pogledalo više od 50 miliona ljudi, takođe su radili "Craterovi" artisti. Oni su stali i iza Netfliskove serije "Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events" (2017) u kojoj glavnu ulogu tumači poznati američki komičar Nil Patrik Haris. Njihov tim tako je zaslužan za vizuelne efekte na oko 180 kadrova iz šeste i osme epizode prve sezone ove serije.
 
Isti studio zaslužan je i za neverovatno realan izgled ajkule, zastrašujuće nemani protiv koje se glumica Blejk Lajvli bori u filmu "The Shallows". Na ovom letnjem hitu iz 2016. godine domaći artisti zaslužni su za rad na oko 70 kadrova.
 
Studio "Dreamdust" radio je na prošlogodišnjem ostvarenju "Bullet Head" u kojem su igrali Edrijen Brodi, Antonio Banderas i Džon Malkovič.
 
Njihov potpis našao se, između ostalog, i na filmu "Standoff" (2018) sa Lorensom Fišburnom i Tomasom Džejnom u glavnim ulogama, dok je "Digitalkraft" bio uključen u proces rada na nagrađivanom filmu "Echo", kratkometražnom ostvarenju Viktora Peresa koji će ovog novembra biti gost Beograda.
 
Istovremeno sa svetskim hitovima, domaće snage sve su uposlenije i na filmovima srpskih autora.
 
Tako je hvaljeno naučno-fantastično ostvarenje "Ederlezi Rising" reditelja Lazara Bodrože prikazalo domaće VFX snage u najboljem svetlu. "Primer Studio", "Fried Pictures" i "Metaklinika Studio" radili su na ovoj izazovnoj svemirskoj odiseji koja je premijerno prikazana na ovogodišnjem Festu, gde je nagrađena "Beogradskim pobednikom" za najbolji domaći film.
 
Na istom festivalu premijerno je prikazan i film "O bubicama i herojima" Petra Pašića na kojem je radio tim "Fried Pictures"-a.
 
Dečja avantura "Zlogonje" u režiji Raška Miljkovića privukla je veliku pažnju kako domaće, tako i svetske javnosti nakon martovske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu i osvajanja priznanja koje dodeljuje Žiri mladih, a "Crater studio" pomogao je u kreiranju bajkovite filmske priče.
 
Paralelno sa radom na vizuelnim efektima domaćim filmovima "Procep" i "Mamula" "Digitalkraft" zakoračio je u vode autorskih animiranog filma čiji kratki animirani film "Echo" trenutno putuje i sakuplja nagrade na festivalima širom sveta.
 
Ljubitelji video igara znaju da je domaća gejming industrija osim produkcije igara zapažena je i po radu na sinematicima i trejlerima. Tako je tehnologija digitalnih ljudi razvijena od novosadskog "3Laterala" bila jedna od ključnih spona za visok kvalitet igara "Hellblade" ili "Batman: Arkham Vr", dok je studio "Bunker", između ostalog, bio uključen u radu na naslovima "Plants VS Zombies", "Angry Birds Match" i "The Evil Within 2".
 
Sva ova ostvarenja najbolje pokazuju talenat i potencijal domaće VFX industrije, koja će se okupiti 16. i 17. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci na drugoj po redu CGA Belgrade konferenciji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.