Algoritam pokazao: "Čarobnjak iz Oza" najuticajniji film

Pitate li kritičare koji je najuticajniji film svih vremena, na vrhu liste mogao bi se pronaći "Građanin Kejn". Međutim, pitate li algoritam, odgovor je "Čarobnjak iz Oza" (The Wizard of Oz, 1939.)
Istraživači sa Univerziteta u Torinu razvili su algoritam koji meri uspeh filma ne po zaradi ili pozitivnim kritikama, već koliko puta je spomenut u drugim filmovima i koliko spin-offova je iznedrio.
 
Obradili su više od 47.000 naslova i došli do rezultata da je "Čarobnjak iz Oza" s Džudi Garland, iz 1939. godine, najuticajniji film svih vremena. Iza njega našli su se originalni Ratovi zvezda i Hičkokov "Psiho".
 
Algoritam je za izvor materijala koristio podatke s IMDb-a, piše MSN.
 
"Uspeh filma obično se meri kroz zaradu ili kroz mišljenje profesionalnih kritičara; na takva merenja, međutim, mogu uticati spoljašnji faktori, poput reklamiranja ili trendova, i ne mogu uhvatiti uticaj filma kroz vreme", rekli su istraživači.
 
Dodali su kako se njihova metoda suprotstavlja ideji da su "najbolji filmovi jednostavno oni kojih se proda više, poput svakog drugog proizvoda". 
 
Svoje istraživanje bazirali su na "ključnoj intuiciji da će uspešni film verovatno biti poznat i kao referenca u nadolazećim filmovima, u pokušaju reprodukcije ili odavanja počasti izvanrednim performansama".
 
Čarobnjak iz Oza doživeo je brojne televizijske adaptacije, a reference na film Viktora Fleminga temeljen na knjizi L. Frank Bauma mogu se pronaći širom popularne kulture, a samim tim i u svim televizijskim formama. 
 
Samo u filmovima i serijama "Čarobnjak iz Oza" spomenut je gotovo 3.000 puta, od Toma i Džerija, preko mjuzikla "The Wiz" (1978.) s Majklom Džeksonom koji je na njemu baziran do reference u nedavnom hitu "Zvezda je rođena", u kojem Lejdi Gaga pevuši "Over the rainbow".
 
U top 10 filmova po ovom kriterijumu našli su se i "Psiho", "King Kong" i kontroverzni film iz 1915. godine - "Rođenje jedne nacije". Rasistička tema filmu je uništila ugled, ali njegove kinematografske tehnike uticale su na generacije filmaša.
 
"Građanin Kejn" našao se na listi, na sedmom mestu.
 
Torinsko istraživanje, objavljeno u časopisu "Applied Science Network", takođe je rangiralo glumce na sličan način. Na vrhu se našao Semjuel L. Džekson, a iza njega u top pet još su Klint Istvud, Tom Kruz, Arnold Švarceneger i Džon Vejn.
 
Istraživači su upozorili da je IMDb pristrasan prema zapadnoj produkciji pa tako bolivudski filmovi uopšte nisu zastupljeni u istraživanju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.