VIDEO: Roditelji traže ukidanje filma o ubistvu njihove bebe, mogao bi dobiti Oskara

Nominacija za Oskar kratkometražnog filma "Detainment" koji govori o ubistvu dvogodišnjeg dečaka Džejmsa Baldžera izazvala je velike kontroverze.
VIDEO: Roditelji traže ukidanje filma o ubistvu njihove bebe, mogao bi dobiti Oskara
Foto: Screenshot
Film irskog reditelja Vinsenta Lamba je rekonstrukcija policijske istrage ubistva dvogodišnjeg Džejmsa kog su mučili i ubili dvojica desetogodišnjaka Robert Tompson i Džon Venabls, koji su ga oteli u tržnom centru gde je bio s roditeljima. 
 
"Ne mogu da opišem koliko sam zgrožena i uzrujana zbog činjenice da je snimljen ovaj film i da je sad dobio nominaciju za Oskara. Jedna stvar je što su ga snimili bez dopuštenja Džejmsove porodice, a sasvim druga to što su uzeli dete da odglumi poslednje trenutke Džejmsovog života pre nego što je brutalno ubijen i naterali mene i moju porodicu da sve to ponovo proživimo. Nakon svega što sam rekla o ovom takozvanom filmu i nakon što sam tražila da ga uklone, i dalje je nominovan za Oskara, iako je 90.000 ljudi potpisalo peticiju", napisala je na Tviteru Deniz Fergus, Džejmsova majka. 
 
Svoje neslaganje izrazio je i dečakov otac Ralf Baldžer. 
 
"Holivud bi trebalo da se srami. Postoje neke stvari s kojima se prelazi granica, a ubistvo bebe je jedna od njih. Za Holivud je to samo još jedan film, ali za mene i moju porodicu to je noćna mora. Dečaci koji su ubili Džejmsa su sad odrasli muškarci. Jedan od njih je ponovo u zatvoru zbog zlostavljanja deteta. Hoće li se setiti toga u svojim otmenim haljinama i smokinzima dok budu dodeljivali Oskare?", rekao je otac ubijenog dečaka. 
 
 
Reditelj je odbio da povuče film uz opravdanje da bi to "poništilo svrhu zbog koje je film nastao". 
 
"Napravili smo film kako bismo razumeli zašto se to dogodilo i pokušali da sprečimo da se tako nešto ponovi u budućnosti", rekao je i dodao da nije hteo da pokaže nepoštovanje prema porodici.
 
 
U službenoj izjavi Akademije filmskih umetnosti i nauka navedeno je da su porodici ponudili "najdublje saučešće", ali da oni "ni na koji način ne utiču na proces glasanja". 
 
"Duboko smo dirnuti njihovim gubitkom i ozbiljno shvatamo njihovu zabrinutost. Prateći dugogodišnje temeljne principe uspostavljene kako bi se održao integritet ovih nagrada, Akademija ni na koji način ne utiče na proces glasanja. 'Detainment' su izglasali članovi Akademije. Prilikom biranja, svaki od njih pojedinačno daje svoju procenu zasnovanu na kreativnosti, umetničkom dostignuću i tehničkim detaljima filma. Razumemo da ovo neće ublažiti bol koju porodica oseća, ali nadamo se da ćemo pokazati neutralnu ulogu Akademije u procesu glasanja", stoji u izjavi. 
 
  • dule

    29.01.2019 09:35
    Snimiti takav film bez saglasnosti roditelja - bolesno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film