"Zelena knjiga" dobila Oskara za najbolji film, nagrađeni i Rami Malek, Olivija Kolman...

Film "Zelena knjiga" režisera Petera Ferelija, biografska komedija-drama smeštena na američkom jugu, prema oceni američke filmske akademije najbolji je film u 2019.
Film je urađen po istinitoj priči i govori o odnosu Afromaeričkog klasičnog i džez pijasniste Dona Širlija i njegovog vozača i telohranitelja Tonija Valelonga. Radnja je smeštena 60-tih godina u Americi, a film je na dodeli Oskara u Dolbi teatru simbolično predstavio legendarni američki kongresmen i aktivista za ljudska prava Džon Luis, prijatelj dr Martina Lutera Kinga.
 
Oskara za najbolju mušku ulogu dobio je Rami Malek za "Boemsku rapsodiju", za sjajno odigranu ulogu Fredija Merkjurija.
 
Britanska glumica Olivija Kolman dobila je Oskara za najbolju žensku glavnu ulogu u filmu "Miljenica" za portret britanske kraljice Ane. Iako je film imao deset nominacija to je jedini Oskar The Favourite koji je uz "Romu" imao najviše nominacija.
 
Alfonso Kuaron najbolji je režiser, a njegov meksički film "Roma", iza kojeg stoji Netfliks, najbolji je film neengleskog govorno područja, a Oskara je dobio i za najbolju fotografiju.
 
Redžina King dobila je Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu "Ako bi Beale ulica mogla da priča", a Maharšala Ali za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu "Zelena knjiga". To je njegov drugi Oskar. Film "Green book" je trećeg Oskara dobio i za najbolji orginalni scenario.
 
Nagradu akademije za najbolji adaptirani scenario pripao je Spajk Liju za "Crnog klanovac", a legendarni reditelj i aktivista nakon toga održao vatreni govor i celu dvoranu digao na noge ovacijima.
 
Prošlogodišnji hit "Crni Panter" dobio je Oskare za kostime, prokuciju i orginalni score.
 
"Boemska rapsodija" osim za glavnu mušku ulogu takođe je dobio još tri Oskara za zvuk, miks zvuka i editovanje filma.
 
Očekivano Lejdi Gaga je dobila Oskara za najbolju orginalnu pesmu, i to je jedini Oskar za film "Zvezda je rođena" koji je imao ukupno šest nominacija.
 
Jedan od najupečatljivijih događaja ovogodišnje dodele je upravo bio nastup Lejdi Gage i Bredlija Kupera pesme "Shallow".
  • smisao

    25.02.2019 10:03
    svet je pukao
    Koja gomila apsurdnih budala.......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.