VIDEO: Film o Isusu iz ženske perspektive sa Hoakinom Finiksom

Kad je Hoakin Finiks prihvatio ulogu Isusa u novom filmu "Marija Magdalena", napravio je brojne očekivane stvari: pustio je kosu i bradu, a čak je i meditirao na vrhu planine.
Međutim, jednu stvar odbio je da učini. Naime, prema scenariju filma koji je jučer počeo s prikazivanjem u američkim bioskopima, Isus je trebalo da izleči slepu ženu trljanjem blata u njene oči (u jevanđelju po Jovanu slep je muškarac, u filmu žena).
 
"Znao sam za scenu iz Biblije, ali nikad je nisam razmatrao", rekao je Finiks u nedavnom intervjuu za CNN. "Kad sam došao tamo, pomislio sam: 'Neću joj trljati blato u oči. Ko bi to uradio? Nema nikakvog smisla. To je užasan uvod u vid'", rekao je.
 
Biblija ne objašnjava u potpunosti zašto je Isus koristio blato ili glinu da ozdravi slepe, iako neki stručnjaci kažu da je to bila uobičajena praksa među isceliteljima prvog veka.
 
U "Mariji Magdaleni" Finiks je odlučio da postupi prema instinktu - polizao je palac i nežno ga protrljao po očima slepe žene. 
 
"Moment nije toliko o stvarnom čudu, već o nekome koga je društvo odbacilo, a sad ga napokon vidi. Za mene, to je čudo. Postoji nešto duboko lepo u tom sentimentu."
 
U filmu, Isusova priča ispričana je iz ženske (i feminističke) perspektive, a reditelj Gart Dejvis rekao je kako nije želeo da napravi religiozni film, već spiritualni. 
 
Ipak, film za sada nije dobio najbolje kritike, a naljutio je i neke konzervativne hrišćane koji smatraju da je film jeres, jer "nije precizan, jer se oslanja na tekstove koji nisu u Bibliji".
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.