Lik Džokera inspirisan nemim filmom iz 1928. godine

Mnogi fanovi Džokerovog lika i dela nisu svesni koliko je zapravo šarena istorija najpoznatijeg klovna Gotema.
Brojne alternativne, surove i tragične prošlosti zapravo su Džokerova "karakterna crta" i zaštitni znak, koji se savršeno uklapa u divlju haotičnost koju širi unaokolo.
 
Kao što Supermen ima Leksa Lutora, Himen Skeletora, Spajdermen Zelenog Goblina, tako je Betmen oduvek imao Džokera. Zelena kosa. Bleda koža. Zli osmeh. Manijakalni smeh. Sve su to obeležja Džokera. Ali šta je poslužilo kao inspiracija za njegov lik? 
 
Sve je počelo nemim nemačkim ekspresionističkim filmom pod nazivom "Čovek koji se smeje" iz 1928. godine. Kako je objasnio Betmenov tvorac Bob Kejn, nemački glumac Konrad Vajd bio je inspiracija za Džokera od samog početka.
 
Sve je počelo 1940. godine, kada su trojica umetnika  Bil Finger, Bob Kejn i Džeri Roinson napravili svoje skice antiheroja. I dalje postoje neslaganja o tome ko je zapravo kreirao Džokera, ali je činjenica da je njegovo umetničko rođenje bilo plod ukrštanja lika Džokera sa karte i lica glumca Konrada Vejta iz filma "Čovek koji se smeje".
 
Baziran na romanu Viktora Igoa pod istim imenom, film govori o mladiću Gvinplejnu (Konrad Vajd), čiji je otac osuđen na smrt nakon što je uvredio kralja Džejmsa II Stjuarta. Ali porodična tortura se tu ne završava. Kralj je takođe naredio da se lice mladog Gvinplejna trajno preoblikuje i dobije groteskni osmeh. Gvinplejn na kraju postaje putujući glumac koji zarađuje novac pokazujući svoje unakaženo lice radoznaloj publici, a istovremeno se zaljubljuje u slepu ženu po imenu Dea.
  • Marko

    14.11.2019 21:49
    Objavljeno 1869. a Igo pisao tokom perioda egzila jer nije bio podoban zbog kritike kralja.

    U ono vreme.
    Nase vreme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.