VIDEO: Osam decenija od premijere kultnog filma "Prohujalo s vihorom"

Harizmatični glumci, srceparajuća ljubavna priča smeštena u turbulentni istorijski period, odlični dijalozi, revolucionarna filmska psovka (Frankly, my dear, I don't give a damn), vrhunski kostimi i scenografija, raskošna produkcija, učinili su epopeju "Prohujalo s vihorom" jednim od najvećih filmova svih vremena.
Pre tačno osam decenija, 15. decembra, oko 300.000 ljudi okupilo se na ulicama Atlante kako bi dočekali filmske zvezde koje su u limuzinama sa aerodroma dolazile pred bioskop "Loew's Grand Theatre" na premijeru filma, prenose Novosti. 
 
Bio je to pravi mali filmski praznik. Crvenim tepihom, ruku pod ruku, šetao je jedan od najvoljenijih filmskih parova, Vivijen Li i Klerk Gejbl, potom šarmantna Olivija de Hevilend i njen filmski suprug Lesli Hauard, reditelj Viktor Fleming, članovi ekipe, ali ne i Heti Mekdenijel, prva Afroamerikanka koja je nominovana, a zatim i osvojila Oskar za ulogu dadilje Mami.
 
"Osnovni razlog dugovečnosti filma 'Prohujalo sa vihorom' je njegova glavna junakinja. Tvrdoglava, zajedljiva, na momente i zlobna, ali i samosvesna, hrabra, neustrašiva dok se bori za svoju voljenu Taru, a potom i za ljubav svog muža, Skarlet je postala ikona ranog feminističkog pokreta", smatra kritičarka Moli Haskel.
 
 
Remek-delo svetske kinematografije nastalo je na osnovu bestseler romana Margaret Mičel. U ovom filmu ni na čemu se nije štedelo: honorari su bili enormni, produkcija spektakularna, snimanje više puta prekidano i nastavljano, promenjena tri reditelja, a sve to "začinjeno" spektakularnom premijerom. 
 
Osim što je jedan od najčuvenijih i najvoljenijih filmova, kad se prevede u današnje parametre, "Prohujalo s vihorom" je i film sa najvećom zaradom u istoriji - oko 3,2 milijarde dolara.
 
Iako je bila prva Afroamerikanka koja je dobila Oskar za ulogu dadilje Mami, Heti Mekdanijel nije osetila euforiju oko ovog filma. Nije joj bilo dozvoljeno da prisustvuje veličanstvenoj premijeri, a na ceremoniji dodele u Los Anđelesu bila je skrajnuta i ponižena. Moćne filmadžije nisu joj dozvolile da sedi pored kolega iz filma, već su je smestile za mali sto u zadnjem delu dvorane, a bilo joj je zabranjeno da prisustvuje i zabavi posle dodele Oskara.
  • Savršeno

    15.12.2019 11:53
    Film u kom je sve, baš sve, savršeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.