Sukob nemačkih bioskopa i Netfliksa zbog Skorsezeovog filma

Kažu da Skorsezeov "The Irishman" već piše istoriju filma. Ali u nekim zemljama, poput Nemačke, jedva da je mogao da se pogleda u bioskopu. U pitanju je sukob bioskopa i Netfliksa, a u pozadini je veliki novac.
Robert de Niro i Al Paćino ispred kamere, Martin Skorseze iza kamere. "The Irishman" bi morao da bude film koji privlači horde gledalaca u bioskope. Ali, da bi tako bilo, film prvo mora da se nađe na repertoaru. No, ovaj film u produkciji Netfliksa jedva da se igde mogao ili još može naći u bioskopima u Nemačkoj.
 
Kako je pisao nedeljnik Cajt, u pitanju je "bezmalo bojkot. Ili reakcija na jedan drugi bojkot: to što Netfliks gazi pravila branše. Da li se bioskopi bune protiv novog igrača koji menja pravila, da li se bune protiv novog vremena? Ili je u pitanju više od bioskopskog platna i filma? Borba za kulturu?"
 
"Radi se o ekonomskoj politici. O pokušaju da se uništi tržište", rekao je Kristijan Brojer, poslovođa lanca bioskopa Jork i predsednik udruženja koje zastupa interese oko 300 nemačkih bioskopa.
 
On tvrdi da bi prikazivanje filma "The Irishman" u bioskopu bilo samo reklama za Netfliks. Jer ova divovska platforma je odobrila svega dve sedmice za ekskluzivno prikazivanje u bioskopima, a nakon toga je film već pustila na striming svima koji plaćaju pristup Netfliksu.
 
U branši je pak uobičajeno da filmovi najmanje četiri meseca ekskluzivno budu u bioskopima pre nego što se prikažu na drugi način - na DVD-u ili televiziji.
 
Drugi veliki igrači koji imaju platforme slične Netfliksu, recimo Amazon ili novi Dizni+, za sada se drže pravila i ne jure da film puste na platformi dok je još u bioskopu. Zato Brojer kaže da se pred Netfliksovim primerom ne sme popustiti – ako bioskopi pod tim uslovima prikazuju film, onda će i druge produkcije početi da se ponašaju isto.
 
Ko će pobediti?
 
Za Cajt je govorio i Kristof Ot, distributer Netfliksovih filmova ka nemačkim bioskopima – onim retkim koji su hteli da prikažu "The Irishman" ili "Marriage Story".
 
"Filmove ovde finansira firma koja ih proizvodi bez klasičnih sredstava prihoda. Neće biti izdanja na DVD-u, Blu reju niti prodaje televiziji", nalazi Ot objašnjenje za Netfliksov postupak.
 
Istina, mafijaška epopeja od tri i po sata poput Skorsezeovog filma ne bi ni postojala bez Netfliksa. Nijedan veliki studio nije bio spreman da uđe u troškove koji, prema nekim procenama, dostižu 200 miliona dolara.
 
"Ima određene ironije u tome što je u američkoj produkciji fiksiranoj na superheroje upravo Skorseze, apostol i branitelj klasičnog bioskopa, snimio autorski film sa budžetom blokbastera o superherojima - i zbog toga ušao u pakt sa đavolom", piše nedeljnik Cajt.
 
List dodaje da će ili Netfliks popustiti i produžiti period između bioskopske premijere i emitovanja na sopstvenoj platformi; ili će morati da živi bez bioskopa, a bioskopi bez njegovih filmova.
 
U Fracuskoj je, recimo, zakonom propisano da između emitovanja u bioskopu i striminga moraju proći pune tri godine. O tome Cajt piše: "To znači da film poput 'The Irishman', koji već ispisuje istoriju filma, ne može da se vidi u bioskopima najveće bioskopske nacije na svetu".
  • Travis Bickle

    29.12.2019 12:56
    Kao obozavalac i postovalac mnogih deniro/skorseze kombinacija, koji nikad nije bio preterano odusevljen casinom, good fellas i slicnim, ovaj mi je jos slabiji, a da ga ne poredim s ostalim deniro/skorseze kombinacijama, koje spadaju u jedne od meni omiljenih filmova. A tu je jos i duzina filma od 3,5 sati... Krenulo kao mini serija, pa se pretvorilo u film...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.