Zašto likovi u filmovima piju mleko?

U filmovima stvari nikada nisu bez neke svrhe, piše Bright Side. Svaki, pa i najsitniji detalj, ima neko značenje, a to se naročito ogleda u tome kada se piće pojavi u sceni.
Na primer, ako treba dočarati snažan karakter nekog lika, on će piti neko žestoko piće, poput viskija.
 
Ipak, često viđamo likove koji piju mleko, a u svetu filmova za to postoji poseban naziv poznat kao "efekat mleka". Evo šta vam, ovim detaljem, reditelji poručuju.
 
1. Kada odrasla osoba pije mleko, to znači da ima nedužnu dušu
 
Možda i najpoznatiji filmski lik koji voli da pije mleko je ubica Léon iz istoimenog filma režisera Lika Bessna. Ovde postoji neka vrsta neslaganja, kada profesionalni ubica pije mleko, koje se obično povezuje s čistoćom i detinjstvom. Međutim, u tome je upravo skriven nagoveštaj koji nam reditelj daje. Njegov lik je još uvek dete iznutra i ima čistu i nežnu dušu koja se krije iza njegove stroge, snažne spoljašnjosti.
 
2. Ako negativan lik pije mleko, to znači da reditelji žele da naglase njegovu moć
 
Drugi filmski ubica koji voli da pije mleko je okrutni Anton Čigur iz filma "No Country for Old Man". U ovom slučaju, lik nije izazvao nikakva lepa osećanja kod publike. On provaljuje u stan potencijalne žrtve, uzima bocu mleka iz frižidera bez dozvole i pije ga dok sedi na kauču. Ova scena osmišljena je kako bi stvorila zastrašujuću atmosferu jer je mleko simbol toplote, udobnosti i doma, a ovaj lik narušava svetost doma i njegovu udobnost čineći sebe vlasnikom tuđeg života.
 
Drugi primer ovoga mogao bi se naći u filmu "There Will Be Blood" i u liku Pleinvjua na samom kraju filma, pre nego što ubije Eli, on izgovara rečenicu: "Pijem tvoj milkšejk! Popiću ga!".
 
Naravno, to se ne odnosi samo na piće, već i na moć koju Pleinvju ima nad svojom žrtvom.
 
3. Mleko u sceni može biti i simbol raspada opšteprihvaćenih moralnih vrednosti
 
U filmu Kventina Tarantina "Inglourious basterds" postoji scena u kojoj francuski farmer nudi čašu vina nemačkom pukovniku. Međutim, pukovnik pita farmera da mu umesto vina da čašu mleka i ispija je u jednom gutljaju. Ovako reditelj pokazuje snagu i destrukciju nekih temelja, pomoću filmskog jezika. Dakle, negativac pokazuje svoju moć ispijajući mleko, pokazujući kako dominira nad dobrotom i čistoćom.
 
Još jedan primer ovakvog ponašanja vidimo u filmu "Mad Max: Fury Road". U filmu postoji scena s kolekcijom majčinog mleka i ratnici je ispijaju kako bi predstavili svoju snagu i zdravlje. Ovo je prilično provokativna tehnika, s obzirom na to da je prilično tabu da odrasla osoba pije majčino mleko u savremenom svetu. Uz pomoć ove scene reditelj je pokazao publici i da je postapokaliptični svet daleko ispred (ili iza) našeg.
 
4. Reditelj želi da prevari gledaoce, prikazujući heroja čistim i nevinim
 
Nekoliko reditelja je iskoristilo mleko kako bi prikazali osećaj zdravlja, čistoće i sigurnosti u svojim filmovima. Zato glavni negativac u filmu "Get Out" nosi beli džemper i pije nešto "nevino" poput mleka.
 
Osim ovoga, majstor sumnje, Alfred Hičkok, snimio je film "Suspicion" i uverio gledaoce da veruju da je glavni junak otrovao mleko svoje žene kako bi joj oteo nasledstvo. Bio je to odličan potez jer bi samo neverovatan zločinac ubacio otrov u tako zdravo piće. To se pretvorilo u neku vrstu ideje "zastrašivanja mlekom" jer u piću, zapravo, nije bilo otrova.
 
5. Mleko otkriva godine lika
 
Pojačavanje nezrelosti i mladolikosti nekog lika pomoću mleka, najočigledniji je trik korišćenja ovog pića. Ako tvorci žele da prikažu lika koji je zaista toliko mlad da bukvalno još "ima mleka" na usnama", nije teško zaključiti koje će piće iskoristiti za to.
 
U filmu "Rebel Without a Cause", tinejdžer kojeg glumi Džejms Din, najpre se napije, ali sledećeg jutra ispija bocu mleka. Time su želeli da prikažu da se u njemu bore odrasla i mlada osoba.
 
Mladi lik kojeg je glumio Leonardo Dikaprio u filmu "Catch Me If You Can", pretvara se da je odrasli pilot koristeći svoj šarm. Kada ga stjuardesa pita koje piće želi, on traži mleko, otkrivajući svoje prave godine.
 
Napokon, u kultnom filmu Stenlija Kjubrika "A Clockwork Orange", glavni junaci, koji su tinejdžeri, piju mleko. To je način na koji reditelj nagoveštava da su sav horor i haos pokrenula deca.
  • ××

    02.02.2020 19:04
    Zato sto je seksi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.