FEST u čast Nede Arnerić prikazuje devet njenih filmova

Ovogodišnji FEST odaće posebno priznanje nedavno preminuloj glumici Nedi Arnerić, a u njenu čast biće prikazano devet filmova u kojima je glumila.
U karijeri dugoj 53 godine Neda Arnerić igrala je u više od 40 pozorišnih predstava i snimila više od 100 filmova, a među odabranim naslovima je jedan od njenih prvih filmova, "Podne", reditelja Puriše Đorđevića, u kojem glumi sa svega petnaest godina, saopštili su organizatori Festivala. Partneri na filmu bili su Faruk Begoli i Ljubiša Samardžić, sa kojim će kasnije igrati i u ostvarenju Gorana Paskaljevića, "Anđeo čuvar".
 
Neda na platnu igra rame uz rame sa mnogim velikanima srpskog glumišta, poput Aleksandra Berčeka i Milene Dravić, u filmu "Kvar", Miloša Radivojevića, ili pak Velimira Bate Živojinovića, sa kojem igra u dva ostvarenja koje će publika imati prilike da vidi na FEST – "Ukleti smo, Irina", Nikole Koleta Angelovskog i "Kraj rata", Dragana Kresoje.
 
U filmu "Divlji anđeli", reditelja Fadila Hadžića, snimljenom u jeku seksualne revolucije, ženski lik kojeg Neda igra vodi ljubav sa momkom kojeg tumači Igor Galo, koji je u Nedinu čast upravi Festivala poslao fotografije sa snimanja, iz privatne arhive.
 
Osim jugoslovenskih, Neda sarađuje i sa brojnim inostranim rediteljima, a sa jednim francuskim rediteljem, Robertom Enrikom, 1971. godine snima "Malo, mnogo, strastveno". U Francuskoj su snimane i neke scene za film "Ispravi se, Delfina", za koji scenario i režiju potpisuje Aleksandar Đurčinov i koji govori o devojci koja je odlučila da prepliva La Manš.
 
Poslednji na spisku filmova koji će biti prikazani u Nedinu čast je "Tajvanska kanasta", reditelja Gorana Markovića.
 
Sve filmove u kojima glumi Neda Arnerić iz programske celine FEST klasik, publika će moći da pogleda u Muzeju jugoslovenske kinoteke, od 28. februara do 8. marta, od 18 časova.
  • Peki baki

    17.02.2020 21:47
    A Novi Sad je imao Fokus...Nekad...U vreme mrskog nam socijalizma

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.