FOTO, VIDEO: Netfliksov film o devojčicama koje tverkuju zgrozio pojedine gledaoce

Nakon što je objavljen trejer za francuski film "Cuties", Netfliks se našao na udaru kritika zbog seksualizacije devojčica, koje plešu u oskudnim kompletićima i tverkuju pred kamerom.
Film je režirala Maïmouna Doucouré, francusko-senegalska scenaristkinja i rediteljka, a na festivalu "Sundance" je nagrađena za režiju.
 
Film priča priču 11-godišnje senegalske muslimanske devojčice Ejmi, koja se priključuje plesnoj školi i učestvuje u takmičenju u tverkanju (vrsta plesa sa naglaskom na pomeranje kukova i zadnjice", zbog čega je njena majka uzrujana jer taj ples nije u skladu sa njenim verskim uverenjima.
 
 
Film je označen kao neprimeren za mlađe od 18 godina, ali uprkos tome kritike o preteranoj seksualizaciji devojčica i previše provokativnom trejleru i posteru samo se nižu.
 
"Netfliks ima film 'Cuties' o 11-godišnjakinjama koje tverkuju u grupi. Neki tvrde da je film komentar današnje seksualizacije dece, ali ovo je poster za film. Uzmite u obzir da glavna glumica ima 11 godina, u filmu i u stvarnosti", jedan je od komentara.
 
 
Drugi su istakli razliku između postera kojim se film reklamirao u Francuskoj i onog kojim se reklamira u Sjedinjenim Američkim Državama. Na prvom se devojčice nasmejane vraćaju iz šopinga, dok su na drugom u provokativnim pozama, u veoma uskoj i kratkoj odeći.
 
"Zanimljivo ih je uporediti. U francuskoj verziji se deca zabavljaju, dok je američka verzija j****o gnusna. Mislim da će marketinški tim Netfliksa morati da odgovara za ovo", napisao je jedan korisnik Tvitera.
 
U sinopsisu filma piše: "11-godišnja Ejmi živi sa svojom mamom Marijam i mlađim bratom i čekaju da im se pridruži otac iz Senegala. Ejmi je fascinirana plesnom grupom buntovne devojčice iz susedstva Anđelike, grupom koja je u oštrom kontrastu s Marijaminim tradicionalnim vrednostima. Iznenađena time što je devojčice iz grupe odbacuju i željna bega od disfunkcionalne porodice, Ejmi kroz svest o svojoj rastućoj ženstvenosti podstiče grupu da prihvate sve senzualniju plesnu rutinu i budi nadu devojčica da će tverkom pobediti na lokalnom plesnom takmičenju."
 
 
Iako je film usmeren na komentarisanje opasnosti koje leže iza seksualizacije mladih, deo gledalaca je zgrožen načinom na koji je plasiran u javnost.
 
"Problem s ovom kampanjom je to što su devojčice odvratno seksualizovane. Neko treba da dobije otkaz", jedan je od komentara.
 
Zanimljivo je da se na IMDb-u tverk uopšte ne spominje, već samo to da Ejmi želi da se bavi plesom, a njena ženstvenost raste. I na Vikipediji se ističe da je film komentar društva i da ističe zabrinutost zbog uticaja društvenih mreža na devojčice pred pubertetom.
 
"Film se bazira na priči tradicionalne senegalske muslimanske devojčice koja je rastrgana između dva suprotna sveta, tradicionalnih vrednosti i internet kulture, a istovremeno govori o hiperseksualizaciji predadolescentskih devojčica", piše u opisu filma.
 
Nakon što su na njihovu adresu došle brojne kritike, Netfliks se izvinio, a za Deadline su istakli da su uklonili "neprimerene umetničke radove" koje su koristili za promociju filma. Osim toga, ažurirali su opis filma na svojoj stranici.
 
"Veoma nam je žao zbog neprikladnih umetničkih delova koja smo koristili za "Cuties". To nije bilo u redu, kao ni naš prikaz filma koji je premijerno prikazan na festivalu u Sundanceu. Ažurirali smo slike i opis", rekla je glasnogovornica Netflixa.
 
 
Sad se u opisu više ne spominje tverkanje, već se naglašava Ejmina pobuna protiv strogog odgoja.
 
"Jedanaestogodišnja Ejmi pobunila se protiv tradicije svoje konzervativne porodice nakon što je postala fascinirana slobodoumnom plesnom ekipom", piše sad u opisu.
 
Trejler nije menjan.
 
Dok je nekima promocija filma najveći problem, drugi ističu da je problematičniji njegov sadržaj. Zbog toga je pokrenuta peticija da se film ukloni sa Netfliksa, a zasad je prikupljeno više od 20.000 potpisa.
  • Seminarski u komentu

    24.08.2020 08:18
    Argument Ad peadophilius
    Ništa matorog roditelja (razumljivo), a i sve ostale ne ožuči više nego slike i obeležavanja nečega pedofilskim.
    Nađe se uvek razlog (jer načelo dovoljnog razloga to obezbeđuje jelte), medij obeleži nešto pedofilskim i ljudi momentalno prihvate obeležavanje zajedno sa svim onim asocijacijama na zverske zločine silovanja i ubistava, trgovinu ljudima i prostitucijom, nekakve prstenove i organizacije pedofila nalik masonima i ilimunatima. Tj. narod se odmah "isprima."
    Niko (pa ni ja sada) ne opravdava zločine, moderna institucija bezbrižnog detinjstva (pa i međunarodna prava deteta) se treba poštovati i štiti, ali to ne opravdava pogrešno zaključivanje i upadanje u ožučenu zabludu na prvu loptu, koja nam skreće misao sa postojanih problema i fenomena naše svakodnevnice (ličnog iskustva) i zajednice. Što bi se reklo "mažu nam se oči", ne ciljaljući pritom na nameru medija da nas laže, nego da naše oči ostaju umazane svakako.
    Prepubescentna deca nose x modela kupaćih kostima, plešu, klinci se kupaju na plaži goli.. Niko ne vidi tu problem. Niko ne uviđa da iz toga sledi gnusni zločin.
    Nigde nema vesti o deci zahvaćenih društvenim krizama poput ratova, loše ekonomske situacije,.. Prirodnih nepogoda. Ona realno stradaju i treba im medijska pažnja (više nego belorusu na protestu).
    Seksualizacija toga u americi nije ništa novo, već je pre zaostavština iz perioda pre drugog svetskog rata. I danas tamo se jako mlade devojke udaju. Al tako nešto idalje nije uzrok zločina nad decom.
  • pa

    23.08.2020 09:43
    Devojcice samo imitiraju devojke i zene, u tome nema nista nenormalno, ucimo imitacijom odraslih.
    Problem je glupost odraslih zena koje sebi dozvole da im jedina svrha u zivotu seksualno zadovoljenje muskarca, pa time najveci adut u zivotu spoljasnji izgled i seksualna dostupnost. Tverking je krajnje zalostan po osobu koja ga izvodi kad malo bolje razmislite, ugasite muziku i pogledajte iz daljine, smucice vam se. Hajde pokusajte da zamislite muskarca kako "plese" a da je taj ples ustvari samo histericno trzanje koje je karikatura seksualnog akta. Pobogu zene sta sebi radimo, zasto okrecemo svoj razvoj i borbu za svoja prava i jednakost u rikverc? Jel moguce da nemate nista da ponudite svetu osim babunski izdignute i otvorene genitalije?
  • Бојан

    23.08.2020 09:04
    Зло
    После кажу да је постојање педофилских ланаца богатих и моћних појединаца на Западу теорија завере.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film