VIDEO: Itan Houk kao melanholični vizionar Nikola Tesla

Glumac Itan Houk u novom filmu o naučniku Nikoli Tesli glumi melanholičng vizionara u meditativnom ostvarenju reditelja Majkla Almarejde, prenosi Njujork tajms.
Film "Tesla", koji je premijerno prikazan krajem januara na filmskom festivalu Sandens, zvanično je objavljen.
 
"Iako je tokom svog života bio gotovo neobjašnjiv, Tesla, koji je rođen u sadašnjoj Hrvatskoj 1856. godine, a umro u njujorškom hotelu 1943. godine, poslednjih decenija postao je učvršćivač u hladnom nervoznom panteonu slavnih. Svoje ime preneo je električnom automobilu, a slavni Dejvid Bouvi ga je igrao u filmu Kristofera Nolana", preneo je list.
 
Mistika proizlazi iz smisla da je Tesla predvideo, barem teoretski, veći deo tehnologije koju sad koristimo, uključujući globalnu bežičnu komunikaciju. 
 
Međutim, vrlo malo slika o njemu pojaviće se na pretrazi Gugla, tako da zadržava "tvrdoglavu auru misterije", ocenjuje Njujork tajms.
 
Itan Houk, sumornog lica i teških brkova, glumi Teslu kao nemirnu dušu opterećenu genijalnošću koju proganja i melanholija.
 
 
Manje maštovit film možda bi pokušao da otkrije tu izvornu tugu u detinjstvu ili da otkrije vezu između Teslinog melanholičnog temperamenta i njegove karijere. Ali Houk u svojoj ulozi, tihoj i privlačnoj, nije ni herojski vizionar, ni tragični junak. Jednostavno ima svoje raspoloženje, preneo je list utiske o filmu.
 
Ostvarenje inače prati Teslin život sa posebnim osvrtom njegovog odnosa sa Tomasom Edisonom.
 
Film je pun modernih anahronizama jer likovi koriste laptope, mobilne telefone i slušaju elektronsku muziku, stvari koje je sam Tesla predvideo za života.
  • Ante Stanković

    24.08.2020 16:55
    Film Nikola Tesla
    Režiser Michael Almereyda je opisao svoj novi film o Nikoli Tesli kao ,nefaktogragski'. Želio je naglasiti unutarnji sukob čovjeka, koji ima nesvakidašnji um sa svakodnevnim životom.
    To je za Teslu bio izvor raznih neprilika počevši od sukoba s Edisonom do fantazija o svemoćnom oružju 'teleforce', koje će spriječiti sve ratove
    Almereyda je unio u film i lik Anne Morgan, kćerke Teslinog financijera JP Morgana.
    Ona je u stvarnom životu bila zaljubljena u Teslu, iako je on zbog svojih predrasuda o braku to odbijao.
    U filmu Anne Morgan ima ulogu komentatora i režiser ju vremenski premješta u razne faze Teslinog života. Pri tome joj je dao u ruke i laptop računalo! To bi se moglo objasniti režiserovom aluzijom na Tesline ideje o svjetskom informatičkom sustavu.
  • Palac dole

    23.08.2020 10:31
    Uzas od filma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film