U trci za glavne nagrade Berlinskog festivala 15 filmova

Ukupno 15 filmova će se takmičiti za glavne nagrade 71. Međunarodnog festivala u Berlinu (Berlinale), saopštili su organizatori.
U trci za glavne nagrade Berlinskog festivala 15 filmova
Foto: Pixabay
Među ostvarenjima se nalaze dva francuska filma – "Albatros" Gzavijea Bovoa i "Petite Maman" (Mala mama) rediteljke Selin Skijama.
 
Nemce će predstavljati film Marije Šreder "Ich bin dein Mensch" (Tvoj sam čovek) i rediteljski prvenac glumca Danijela Brila "Nebenan".
 
Rumunski reditelj Radu Žude, koji je 2015. godine u Berlinu nagrađen za film "Aferim", ove godine se takmiči sa ostvarenjem "Bad Luck Banging or Looney Porn".
 
Od 15 ostvarenja, 12 je snimljeno u potpunosti ili delom tokom epidemije koronavirusa. Žiri ovogodišnjeg festivala činiće šest ranijih dobitnika glavne nagrade - Zlatnog medveda.
 
Članovi žirija, koji ove godine neće imati predsednika, biće pozvani u Berlin da pogledaju filmove odabrane u glavnom takmičarskom delu. Žiri će biti pozvan da odredi pobednike u svakoj kategoriji.
 
Među članovima žirija su reditelji - Iranac Muhamed Rasulof, Izraelac Nadav Lapid, Rumunka Adina Pintilije, Mađarica Ildiko Enjedi, Italijan Đanfranko Rosi i Jasmila Žbanić iz BiH.
 
Ovogodišnje izdanje festivala biće održano u dva dela - od 1. do 5. marta biće onlajn takmičenje i dodela nagrada, dok će projekcije filmova za javnost biti omogućene od 9. do 20. juna. Planirano je da neke projekcije budu na otvorenom.
 
Na festivalu u Berlinu dodeljuju se nagrade Zlatni medved za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.
 
Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. godine, a od 1978. se redovno održava svake godine i to u februaru. Zlatnog medveda je prošle godine dobio fim "There is no Evil" Muhameda Rasulofa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.