Kako je era pandemije zauvek promenila svetsku filmsku industriju?

Pre desetak godina, holivudske zvezde znale su da su sebi obezbedile mesto među najboljima, kada bi njihov film bio najgledaniji u bioskopima.
Kako je era pandemije zauvek promenila svetsku filmsku industriju?
Foto: Pixabay
Sada se uspeh meri pregledima na Netfliksu ili neodređenim izveštajima o popularnosti filma na drugim striming servisima. Ipak, najtraženiji glumci i dalje inkasiraju ogromne svote novca, prenosi Euronews Srbija.
 
Još od 1996. u filmskoj industriji postalo je uobičajeno da najveći talenti glumišta dobijaju po dvadeset miliona dolara po filmu, a taj standard postavio je Džim Keri, koji je prvi zaradio toliki iznos za svoju crnu komediju "Crevna napast" (The Cable Guy).
 
Toliko i dalje dobijaju glumci čije su zarade prema ugovoru zasnovane na uspehu na bioskopskim blagajnama, među kojima je Sandra Bulok za "The Lost City of D", Bred Pit za "Bullet Train" i Kris Hemsfort za "Thor: Love and Thunder", koji bi uskoro trebalo da budu premijerno prikazani.
 
Međutim, to su "simbolični" iznosi u odnosu na ono što nude Netfliks, Amazon i drugi striming servisi, pa je tako Danijel Krejg inkasirao 100 miliona dolara, kako bi snimio dva nastavka filma "Nož u leđa". 
 
To je zato što Netfliks kompenzuje filmske zvezde za projektovani iznos, koji bi zaradili da se ostvarenje prikazuje isključivo u bioskopima, objašnjava Varajeti.
 
Naime, većina glumaca ima ugovore koji im garantuju i bonuse, kada dostignu određen uspeh na blagajnama. Pošto se danas filmovi prave za striming servise, sa ograničenim vremenom za bioskopsko prikazivanje, koje ponekad potpuno i izostaje, glumcima se unapred plaćaju viši iznosi, kako bi ih produkcije privukle da pristanu da rade za njih.
 
Neki filmski studiji nisu na vreme prilagodili ugovore koje prave sa glumcima, što im je u novoj eri filma zadalo velike glavobolje. Među njima je Vorner Bros. koji je odlučio da sve filmove u 2021. godini objavi istovremeno i na servisu HBO Maks i u bioskopima. To znači da će oni glumci kojima su plate vezane za uspeh na blagajnama biti na gubitku, budući da istovremeno prikazivanje na striming servisima po pravilu znači slabiji odziv bioskopske publike. 

Teme

FILM
  • Svetlana

    20.08.2021 23:19
    Propast
    Na svim poljima pa i u filmskoj industriji... sve gubi smisao... samo da se lajkuje seruje i "kaze" da si gledao dok si jednim okom bio na drustvenoj mrezi a drugim gledao film...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.