"Belfast" osvojio glavnu nagradu na filmskom festivalu u Torontu, postao favorit za Oskara

Poluautobiografski film Keneta Brane (Kenneth Branagh) "Belfast" dobio je glavnu nagradu Izbor publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, što je nagoveštaj dobrih šansi da osvoji Oskara.
Glavna nagrada festivala u Torontu smatra dobrim pokazateljem za budućeg dobitnika Oskara. Prethodnih devet dobitnika ove nagrade TIFF su svi kasnije osvojili Oskara, a među njima su "12 godina ropstva", "Zelena knjiga" i prošlogodišnji film "Zemlja Nomada" (Nomadland) rediteljke Kloi Džao.
 
Belfast je crno-bela porodična drama o tom severnoirskom gradu za vreme previranja kasnih 1960-ih godina, a inspirisana je detinjstvom reditelja Brane u Belfastu.
 
Film u kome glavne uloge tumače Džejmi Dornan, Džudi Denč i Kiran Hands počeće da se prikazuje u bioskopskim salama 12. novembra.
 
Dodelom nagrada završen je desetodnevni Međunarodni filmski festival u Torontu koji je ove godine zbog pandemije bio u hibridnom izdanju, uz projekcije sa socijalnim distanciranjem i virtualno.
 
Drugi veći svetski festivali ove jeseni u Veneciji, u Teljurajdu u američkoj državi Kolorado i u Njujorku opredelili su se za puno izdanje sa ličnim prisustvom.
 
Ipak je TIFF ove godine imao publiku u odnosu na prošlogodišnji potpuno virtuelni festival. Broj filmova koji su učestvovali je smanjen na oko 100 umesto uobičajenih 250 za Toronto ali su među njima bili filmovi koji su najviše očekivani ove jeseni.
 
Tu se uključuje naučnofantastični spektakl "Dune" Denisa Vilneva, vestern melodrama "the Poweer of the Dog" Džejn Kempion i biografski film o princezi Dajani "Spencer" Pabla Larejna.
 
Do juče je prijavljen samo jedan slučaj pozitivan na kovid-19 među posetiocima festivala.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.