Snima se serija o Mariji Antoaneti, scenario potpisuje autorka "Miljenice"

BBC je već otkupio prava na seriju od osam epizoda o Mariji Antoaneti, a za koju je scenario radila Debora Dejvis.
Dejvis je poznata najširoj publici po nagrađivanoj crnohumornoj istorijskoj drami "Miljenica" (The Favourite) grčkog reditelja Jargosa Lantimosa, navodi Variety. 
 
Francuska kraljica je već godinama inspiracija za brojne filmove, uključujući i ostvarenje Sofije Kopole, ali ovo će biti jedna od prvih velikih serija koja će predstaviti francusku kraljicu poštujući proverene istorijske činjenice.
 
Marija Antoaneta (rođena 1755. kao Marija Antonija Jozefina Johana) imala je jedva 14 godina kada je napustila Austriju i postala nevesta petnaestogodišnjem Dofenu (titula koja je davana prestolonaslednicima francuskog prestola), a sve zbog osiguranja mira između Austrje i Francuske. 
 
Odrastajući praktično uz pravila francuskog strogog suda i pritiska javnosti da nastavi liniju Burbona i rodi muškog naslednika,  balansirajući između dvorskih spletki i raznih previranja u Evropi, Marija Antoaneta više od 250 godina kasnije intrigira stručnu, ali i širu javnost. O njoj je stvoren mit preterano raskošne i rasipničke kraljice, kojoj se vremenom zadržalo i ono što joj najverovatnije ne pripada.
 
Istorijska je činjenica da su Luj XVI i Marija Antoaneta preuzeli francuski presto u momentu kada je država već bila u velikim finansijskim problemima, ali se malo toga pouzdano zna o osmogodišnjem periodu, od momenta kada su sklopili brak do rođenja njihovog prvog sina (imali su četvoro dece). 
 
Nakon što je Luj XVi pogubljen, Marija Antoaneta se kao "zatvorenica 280" našla iza rešetaka zatvora Konsjeržeri. Osuđena je na smrt i pogubljena je na giljotini 16. oktobra 1793. Tela Marije Antoanete, Luja XVI i Lujeve sestre Elizabete pokopana su u masovnu grobnicu blizu današnje crkve La Madlen, i posuta krečom. Nakon restauracije Burbona, ekshumirani su 21. januara 1815. godine i njihovi posmrtni ostaci preneti u kriptu Bazilike Sen Deni, gde su inače sahranjivani francuski kraljevi.
 
Njen život je svakako prepun mogućnosti da se sa ove distance o njoj pripoveda na mnogo načina, a prema pisanju medija, od Debore Dejvis se može očekivati da ispriča priču o Mariji Antaoneti kao francuskoj kraljici upravo iz ženskog ugla.
 
Serija se već snima u Francuskoj, na autrentičnim lokacijama, uključujući i Versaj i druge dvorce, a u glavnim ulogama su nemačka glumica Emija Šul (Marija Antoaneta) i britanski glumca Luj Kaningam (Luj XVI).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.