VIDEO: "Tereza37" Danila Šerbedžije hrvatski kandidat za Oskara

Igrani film "Tereza37" Danila Šerbedžije je hrvatski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.
U konkurenciji su bili još filmovi "A bili smo vam dobri" Branka Šmita, dugometražni dokumentarac "Ljubav oko sveta" Anđele i Davora Rostuhara, "Murina" Antonete Alamat Kusijanović, "Zbornica" Sonje Tarokić, "Zora" Dalibora Matanića i "Plavi cvet" Zrinka Ogreste.
 
Šerbedžiji je ovo treći put da učestvuje u kandidaturi za Oskara, prethodno je Hrvatsku predstavljao s filmom "72 sata" te Makedoniju s "Oslobođenjem Skopja", čiju režiju kopotpisuje njegov otac, glumac Rade Šerbedžija.
 
S obzirom na prethodna iskustva, Šerbedžija je rekao da su šanse male s obzirom na budžete koji se dobijaju za lobiranje, jer čak i nezavisni filmovi jačih kinematografija dobijaju velika sredstva za tu namenu.
 
On je naveo da je zahvalan HAVC-u na podršci i dodao da to jeste puno za njih, ali nije i u svetskim razmerama. Kao primer je naveo da je, kada je makedonski film "Pre kiše" bio u užem krugu za Oskara, pobedio Nikita Mihalkov koji je za lobiranje dobio koliko i za snimanje.
 
"Govorimo o milionima koje na lobiranje troše jače kinematografije poput Nemačke, Poljske, Rusije, skandinavskih zemalja", dodao je.
 
"Mi tu kaskamo, moramo se služiti inovativnim metodama. Imam sreće što je moj otac živeo tamo i ima poznanstva s nekim velikim holivudskim imenima", napomenuo je Šerbedžija.
 
 
Film "Tereza37" prati 37-godišnju ženu (glumi je Lana Barić, koja je napisala i scenario za film) koja ne može da ostane trudna zbog čega oseća sve veći pritisak okoline. Zbog toga počinje da preispituje svoj dotadašnji život, brak, odnose u porodici, što dovodi do niza neočekivanih događaja.

Teme

OSKAR
  • boco

    19.10.2021 09:37
    cena
    Sve ima svoju cenu, na festivalu meda je 50 kg meda i dobiješ prvo mesto, u turiji 100 kg kobasica, na fišijadama ....
    tako i za oskara .....
  • Bela

    19.10.2021 00:11
    Lobiranje
    Plati dovoljno = i dobijas Oskara !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.