Počeo Festival autorskog filma, Goranu Markoviću uručena nagrada za životno delo

Festival autorskog filma svečano je otvoren večeras, uručenjem nagrade za životno delo reditelju Goranu Markoviću.

Predsedniku saveta festivala Srdanu Goluboviću i selektorki Maši Seničić pripala je čast da, prema rečima Seničićeve, "predstave reditelja čiji su filmovi snažno odredili način na koji gledamo Beograd i način na koji čitamo prepoznatljive mikrokosmose unutar našeg društva", prenosi N1 

"Goran Marković jedan je od retkih autora, ne samo u domaćem, nego i u evropskoj i svetskoj kinematografiji, koji je izgradio beskompromisan autorski svet uz izuzetan osećaj, potrebu i komunikaciju sa publikom", rekao je Golubović, a zatim pozvao Markovićeve bivše studente, prisutne u sali, da se takođe popnu na binu i zajednički dodele nagradu našem slavnom filmskom autoru.

"Najznačanije je to što je ovaj festival okupio publiku koja je bila drugačija od ostalih. Uvek je to bio bastion prema neukusu i prema teškim vremenima i mesto gde možete naći utehu", rekao je Marković i festival proglasio zvanično otvorenim.
 
"Živimo u vremenu kada je film istisnut iz bioskopa. U mraku bioskopske sale danas retko vlada tišina jer sadržaj koji je okupirao redovne bioskopske repertoare najčešće je irelevantan. Zbog toga je Festival autorskog filma jedinstven događaj", rekao je selektor Stefan Ivančić.
 
On je pozvao publiku da u narednih sedam dana "kolektivno gledamo svetove koje ćemo jedino moći da doživimo na Festivalu autorskog filma."
  • Poštovalac

    27.11.2021 08:53
    Bravo
    Lepa vest. Čestitam!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.