"Priča sa zapadne strane" Stivena Spilberga zabranjena na Bliskom istoku

Nova adaptacija čuvene "Priče sa zapadne strane" u režiji Stivena Spilberga naišla je na kritiku "regionalnih cenzora na Bliskom istoku", navodno, zbog uključivanja transrodnog lika.
To je usledilo samo mesec pošto je sličnu sudbinu doživeo film "Večni", piše Hollywood reporter, a prenosi Euronews Srbija.
"Priča sa zapadne strane", kojoj kritičari predviđaju niz nominacija u različitim kategorijama za Oskar, neće se naći na repertoaru bioskopa u Sudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Bahreinu, Omanu i Kuvajtu, iako je trebalo da se prikazuje od 9. decembra.
U Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu koji se, kako piše američki list, smatraju najstrožim u smislu cenzure, film nije dobio potvrdu o objavljivanju, dok su u drugim zemljama od autora tražili određene izmene, ali je Dizni odbio da ih ispuni.
 
Iako je obrazloženje nepotvrđeno, regionalni izvori tvrde da je do odluke došlo zbog lika koji je napisan kao transrodna osoba u novoj adaptaciji i koju igra nebinarna glumica Iris Menas.
 
S obzirom na to da je homoseksualnost zvanično ilegalna u celom Persijskom zalivu, filmovi koji sadrže bilo kakve reference na LGBTQ često "padaju" pod kritiku cenzora.
 
Prethodni Diznijev hit, "Večni" (Eternals), prošlog meseca je izostao sa repertoara širom Bliskog istoka zbog uključivanja prvog gej superheroja, Fastosa (kog glumi Brajan Tajri Henri), a posebno zbog scene u kojoj on deli poljubac sa svojim suprugom na ekranu, Benom (Haz Slejman).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.