Kinezi cenzurisali "Borilački klub" i promenili mu kraj

Znate li prvo pravilo "Fight Cluba" u Kini? Ne spominji originalni kraj filma. A drugo pravilo? Promenite kraj tako da policija pobedi.
Kina ima neka od najrestriktivnijih pravila o cenzuri na svetu zbog vlasti koje svake godine odobravaju tek nekoliko stranih filmova, a i to ponekad uz velike rezove.
Među najnovijim filmovima koji su podvrgnuti takvoj obradi je kultni klasik Dejvida Finčera iz 1999. "Borilački klub" (Fight Club). Ljubitelji ovog filma u Kini primetili su tokom vikenda da je verzija filma koja je odnedavno dostupna na striming platformi Tencent video, doživela preobražaj koji u potpunosti transformiše anarhističku, antikapitalističku poruku zbog koje je film postao svetski hit.
U završnim scenama originala Nortonov lik Pripovedača ubija svoj imaginarni alter ego Tajlera Dardena - kojeg glumi Pit, a zatim posmatra kako zgrade eksplodiraju, sugerišući tako da je plan njegovog lika da uništi modernu civilizaciju kakva jeste.
 
No, nova verzija u Kini zauzima drugačiji pristup. Narator i dalje nastavlja s ubijanjem Dardena, ali scenu zgrade koja eksplodira zamenio je zatamnjeni ekran i pisani opis završetka filma.
 
"Policija je ubrzo shvatila ceo plan i uhapsila sve kriminalce, uspešno sprečivši eksploziju bombe", stajalo je na ekranu. Zatim se dodaje da je Tajler, plod Pripovedačeve mašte, poslat u "ludnicu" na psihološko lečenje te je kasnije pušten.
 
U ovom trenutku nije jasno da li su vladini cenzori naredili alternativni završetak ili su, pak, producenti originalnog filma napravili promene, a Tencent video na to pitanje nije imao komentar.
  • Palanjuk

    27.01.2022 21:33
    Film je bolji od knjige
    To je, u stvari, originalni originalni kraj (u knjizi). Na kraju ima još jedno poglavlje gde se Narator budi u ludnici.
  • Hell-Bent Flyer

    27.01.2022 13:01
    Jadno! Alo bas jadno.
  • marla

    26.01.2022 08:13
    hahaha
    Bolji je takav kraj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.