Stefan Arsenijević: Konačno ćemo čuti reakcije domaće publike

Film "Strahinja Banović" imaće srpsku premijeru 25. februara na otvaranju jubilarnog 50. FEST-a.
Reditelj Stefan Arsenijević najavljuje da će se u beogradskoj Kombank dvorani okupiti većina njegove filmske ekipe.
 
Arsenijević je rekao da je izuzetna čast otvoriti FEST čiji je verni gledalac već decenijama i koji je formirao njegov filmski ukus i pogled na svet, dodavši: "Festival ima posebno emotivno mesto u mom životu".
"Svi smo jako uzbuđeni pred domaću premijeru, iz mnogo razloga. Konačno ćemo čuti reakcije domaće publike, nama najvažnije, koja na mnogo više nivoa može da iščita film", naglasio je reditelj.
 
"Strahinja Banović" je svetsku premijeru imao prošle godine na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio pet nagrada, uključujući i glavnu - Gran-pri "Kristalni globus" za najbolji film.
Arsenijevićevo ostvarenje je potom učestvovalo na još 20 filmskih festivala u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu...
 
Film je adaptacija čuvene narodne epske pesme "Banović Strahinja", po scenariju Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea, u kojoj je glavni junak mladi migrant iz Afrike.
 
Lik koga tumači Ibrahim Koma je u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu uzeo srpsko ime Strahinja, dok sa svojom ženom Ababuo, igra je Nensi Mensa-Ofi, živi u izbegličkom kampu u Krnjači.
 
Arsenijević se prisetio da je beogradski festival prvi put posetio 1992. godine, koja je "u filmskom smislu bila zaista vanserijska", dodavši da to izdanje FEST-a i danas živo pameti jer je ostavilo neizbrisiv trag na njega.
 
Tada je FEST otvorila "Virdžina" Srđana Karanovića, Emir Kusturica je doveo u goste američkog reditelja Džima Džarmuša i glumca Džonija Depa, a aktuelni filmovi su bili "Noć na zemlji", "Barton Fink", "Visoke potpetice", "Moj privatni Ajdaho", "Telma i Luiz" i "Delikatesna radnja".
 
"Imao sam 14 godina i po ceo dan sam visio na festivalu, sa sendvičem u torbi, ne želeći ništa da propustim. Svet je eksplodirao pred mojim očima u svoj svojoj raznolikosti i kreativnosti. Trideset godina kasnije, naš film otvara FEST. Osećaj je fantastičan!", rekao je Arsenijević.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.