U Parizu večeras dodela Cezara, favorit su "Izgubljene iluzije"

Francuska Akademija filmske umetnosti večeras će u Parizu održati 47. dodelu nagrada Cezar, a favorit je ostvarenje "Illusions perdues" (Izgubljene iluzije) Gzavijea Žanolija koje ima 15 nominacija.
U Parizu večeras dodela Cezara, favorit su "Izgubljene iluzije"
Foto: Pixabay

U kategoriji za najbolji film će se, pored Žanolijevog filma, takmičiti i rok opera "Annete" Leosa Karaksa koja ima 11 nominacija. 

U toj kategoriji se još takmiči i film "Aline" rediteljke Valeri Lemersije sa 10 nominacija. To ostvarenje je posvećeno kanadskoj pevačici Selin Dion. Na spisku je i film "La Fracture" (Prelom) Katrin Korsini o francuskom građanskom pokretu Žuti prsluci.
Australijska glumica Kejt Blančet dobiće počasnog Cezara.
 
Francuska akademija će odati priznanje preminulom velikanu kinematografije Žan-Polu Belmondukoji će biti zaštitno lice ceremonije sa velikim plakatom na kojem je glumac iz scene kultnog filma Žan-Lika Godara "Ludi Pjero" iz 1965. godine.
 
Svečanost će biti održana u poznatoj pariskoj dvorani Olimpija, a ceremoniju će prenositi Kanal plus.
 
Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine i smatra se francuskim Oskarom. Nominacije određuje francuska Akademija filmske umetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.
 
Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju (1921-1998).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.