"Doručak kod Tifanija" nova meta cenzure, izbačene scene s Mikijem Runijem

"Doručak kod Tifanija", oskarovski klasik koji je obeležio karijeru Odri Hepbern, odlukom urednika britanske televizije Channel 5 cenzurisao je scene s glumcem Mikijem Runijem.
Miki Runi u filmu tumači lik Japanca, gospodina Juniošija, ali posle odluke televizijskog emitera njegov lik je opisan kao podsticanje rasističkih stereotipa koji su deo prošlosti i nemaju mesta u budućnosti.
Naime, Miki Runi je američki glumac koji u filmu ima žućkastiji ten, isturene zube i kosije oči, što nisu njegove prirodne karakteristike, već imitacija stereotipnog Japanca. Pored Channela 5, emiter Skaj odlučio se na upozorenje pre početka filma. Naime, "Doručak kod Tifanija" na njihovom kanalu nije cenzurisan, ali je naznačeno da je lik "stereotipna karikatura japanske kulture".
"Doručak kod Tifanija" je i 1961. godine, kada je objavljen, bio suočen s kritikom zbog angažovanja Runija i rasističkog ruganja. Teri Gilijam, jedna od zvezda čuvenog "Montija Pajtona", sada i reditelj, oštro je osudio ovakvu odluku.
 
"Cenzura je očigledno sve razvijenija industrija u Britaniji ovih dana, ali da se izbacuju scene iz filma, to je loša i opasna odluka. Ko su ti novi cenzori? Ko im je dao prava da povlače crtu šta je uvredljivo, a šta nije", poručio je on. 
 
Sin Odri Hepbern, inače poznati i uspešni producent, rekao je da je neophodno da se film posmatra iz perspektive ljudi koji su tada snimali "Doručak kod Tifanija".
  • /

    01.03.2022 08:20
    /
    ako cemo iskreno ti delovi filma i jesu ruzni.
    vise smeta sto su iz drugog indijane dzonsa izbacili delove uvredljive za indijce.
    medju njima i onaj deo kada cekic padne na glavu onom grmalju
  • Konstantin

    28.02.2022 21:09
    ''ko su ti cenzori?''

    Preplaćeni lelemudi, stručnjaci opšte prakse koji se bave stvarima o kojima nemaju pojma.
  • Zemlja čudesa

    28.02.2022 14:27
    Sumrak civilizacije
    Teri Gilijam je postavio dobro pitanje - ko su ti cenzori? Imaju li ime i prezime, šta su po obrazovanju, šta su oni sâmi stvorili? Odakle njima pravo da odlučuju u ime miliona ljudi? Hoće li uskoro biti isečene iz filmova sve scene gde glumci imaju žvaku u ustima zbog nepravde nanete urođenicima Amazonije? Ili će u svim filmovima gde je izgovorena reč "crnac" nasnimiti "Amerikanac afričkog porekla"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.