Džoni Roten o seriji "Pistol": Prepravljanje istorije i fantazija srednje klase

Džon Džozef Lidon ponovo je napao kreatore serije "Pistol", koja se bavi legendarnim pank bendom "Sex Pistols", čiji je član bio Lidon, poznatiji kao Džoni Roten.

U tekstu, koji je objavljen na Lidonovoj internet stranici, navodi se kako se činilo da će se serija baviti gitaristom Stivom Džounsom (reditelj Deni Bojl je izjavio da seriju zasniva na memoarima ovog gitariste pod nazivom "Lonely Boy: Tales from a Sex Pistols"), a ne grupom u celini. 

"Prema trejleru, čini se da to nije slučaj. Džounsova simpatičnost očigledno se koristi u svrhu prodaje serije, u kojoj nije učestvovao i koja je stvorena iza njegovih leđa. Stavljanje reči u Džounsova usta i prepravljanje istorije. Fantazija srednje klase. Dizni je ukrao prošlost i stvorio bajku koja ima malo veze s istinom", navodi se u objavi koja se završava rečima: "Da nije tragično bilo bi smešno."
U trejleru koji je objavljen, vidi se kako Lidon (Enson Bun) objašnjava članovima benda da im je "monarhija ukrala budućnost" i poziva ih da započnu "revoluciju mladosti".
 
Prema zvaničnom sinopsisu, "Pistol" se bavi "predstavljanjem rokenrol revolucije, iz perspektive gitariste Stiva Džounsa".
 
"Ovo je priča o bendu bučne dece iz radničke klase, 'bez budućnosti', koji su uzdrmali temelje dosadnog, iskvarenog establišmenta, zapretili da će srušiti vladu i promenili muziku i kulturu za sva vremena", stoji u opisu serije.
 
Pevača Džona Lidona igra Enson Bun, gitaristu Stiva Džounsa Tobi Volas, bubnjara Pola Kuka Džejkob Slejter, a basistu Sida Višosa oživeo je Luis Partridž.
 
Manekenku Džordan Muni, koja je bila redovan gost na nastupima Pistolsa, igra Mejsi Vilijams, zvezda "Igre prestola", dok devojku Sida Višosa, Nensi Spangen, glumi Ema Eplton.
 
 
Džon Lidon je bio protiv snimanja serije i tražio je od suda da zabrani upotrebu muzike benda "Sex Pistols" u njoj. Međutim, nekadašnje kolege, Pol Kuk i Stiv Džouns suprotstavili su mu se i dobili su ga na sudu.
 
Sud je 23. avgusta prošle godine ocenio da je za licenciranje autorskih prava na muziku grupe "Sex Pistol", prema ugovoru koji su članovi benda potpisali 1988, dovoljna većina glasova.
  • Novosadjanka

    16.04.2022 20:17
    Bivša pankerka
    Današnji pank je Lana Del Rej i to nije ništa ružno!
  • Инспектор Вишекруна

    14.04.2022 19:17
    Who killed Bambi?
    Disney + Sex Pistols = противприродни блуд
    Довољно је приметити како гласи наслов серије, секс се не спомиње само пиштољ и то један!
    Морализовани пистолси = оксиморон
    Избегаваћу серију, камо среће да сам избегао наступ Пистолса 2008. Отишао да испуним дечачке снове и био сам разочаран.
    Ротен и екипа боље да су загрејавали публику за Идијоте и Патку, него што су били звезда вечери!
  • Mira

    13.04.2022 21:57
    Realno, za današnju publiku mogu da snime film o Spice girls i da kažu da je to punk, oni će progutati. Tako da je polemika bespredmetna, osim što jedan od članova želi više da se ugradi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.