Sutra počinje Međunarodni filmski festival u Kanu, u igri za Zlatnu palmu 21 ostvarenje

U Kanu sutra uveče počinje 75. Međunarodni festival, a za Zlatnu palmu ove godine se takmiči 21 film.

Među njima su i ostvarenja reditelja Dejvida Kronenberga (David Cronenberg), Rubena Ostlunda i braće Žan-Pjera (Jean-Pierre) i Lika Dardena (Luc Dardenne).

Posle prošlogodišnjeg izdanja festivala održanog u julu zbog epidemije korona virusa, posetioce festivala i filmske zvezde vraćaju se na tradicionalno vreme festivala u maju.

Prvi put od početka epidemije korona virusa neće biti zdravstvenih ograničenja na festivalu.
 
Američka zvezda Tom Kruz predstaviće novu verziju filma "Top Gan" - "Top Gun Maverick", koji će biti prikazan 18. maja.
 
Glumac Forest Vitaker, poznat po ulozi slavnog džez muzičara Čarlija Parkera u filmu "Ptica" Klinta Istvuda, dobiće počasnu Zlatnu palmu.
 
Festival će biti održan u svetlu rata u Ukrajini, a organizatori će ugostiti prvi put ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, čiji je film u konkurenciji za Zlatna palmu. Sam režiser je postao simbol raskida ruskih umetnika sa ruskim vlastima.
 
Francuski glumac Vensan Lendon (Vincent Lindon) biće predsednik žirija festivala i zameniće američkog reditelja Spajka Lija (Spike Lee) prošlogodišnjeg predsednika žirija, koji je dodelio Zlatnu palmu filmu "Titane" francuske rediteljke Žilije Dikurno (Julia Ducournau) u kojem igra Lendon.
 
Pored Zlatne palme od 2000. godine dodeljuje se "mini-palma", umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji "Određeni pogled".
 
U okviru Kanskog festivala dodeljuje se nagrada Fripesci, priznanje međunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, kao i Kvir palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBT populacije.
 
Zlatna palma, vredna oko 20.000 evra, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji. Prema tradiciji, nagrada se predaje žiriju u tajnosti i uz obezbeđenje neposredno pred proglašenje pobednika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.