VIDEO Odlazak holivudskog "žestokog momka": Ovo su uloge po kojima ćemo pamtiti Reja Liotu

Holivudski glumac Rej Liota preminuo je u Dominikanskoj republici u 67. godini.
Rej Liota je umro u snu u Dominikanskoj republici gde je snimao najnoviji film Opasne vode, prenosi portal Dedlajn.
Ostaće upamćen po ulozi gangstera Henrija Hila u legendarnom kriminalističkom filmu Dobri momci Martina Skorsezea iz 1990. godine.
Filmska karijera Reja Liote trajala je četiri decenije, a osim kultne uloge u filmu Dobri momci, Martina Skorsezea, Liota je upamćen i po ulogama u filmovima Zemlja policajaca i Polje snova.
 
Muževan, plavooki Liota bio je savršen Henri Hil, koji pripoveda priču o svom stasavanju u organizovanoj kriminalnoj bandi koja je izvela čuvenu pljačku na Međunarodnom aerodromu Džon F. Kenedi 1978. godine, pobegavši sa više od pet miliona dolara u gotovini i draguljima uskladištenim u zgradi nemačke avio-kompanije "Lufthanza".
 
Film Dobri momci, koji je Nikolas Pileđi adaptirao sa Skorsezeom iz svoje knjige, bio je nominovan za šest Oskara, ali je samo Džo Peši osvojio jednog.
 
 
Rej Liota je rođen 18. Decembra 1954. godine u Nju Džersiju, a nakon što ga je kao bebu majka napustila i ostavila u sirotištu, usvojili su ga sa šest meseci gradska službenica Meri i vlasnik prodavnice autodelova, Alfred Liota, sin italijanskih doseljenika.
 
Studirao je glumu na Univerzitetu u Majamiju, a na početku karijere je nastupao u mjuziklima. Prvu filmsku ulogu dobio je u filmu Drugi svet (Another World). Imao je nekoliko značajnijih uloga u televizijskim serijama, dok sredinom osamdesetih nije dobio svoju prvu veliku filmsku ulogu Reja Sinklera u romantičnoj komediji Čudesna devojka (Something Wild), sa Melani Grifit i Džefom Danijelsom u glavnim ulogama, koja mu je donela nominaciju za Zlatni globus za najboljeg glumca u sporednoj ulozi.
 
 
Zatim je glumio sa Tomom Halsom i Džejmi Li Kertis u drami Dominik i Judžin iz 1988. godine, a potom su usledile njegove dve najpoznatije uloge.
 
Liota je igrao duha "Bosonogog" Džoa Džeksona u filmu Polje snova, koji se smatra jednim od najboljih holivudsksih filmova o bejzbolu. Džeksonu je doživotno bio zabranjen pristup na bejzbol teren posle skandala "Blek soksa" iz 1919. godine i dobija priliku da ponovo zaigra kada Rej Kinsel (Kevin Kostner) izgradi stadion u polju kukuruza u Ajovi. Film je osvojio tri nominacije za Oskara.
 
Potom je usledila uloga u filmu Dobri momci, posle koje je Liota tokom devedesetih nizao ulogu za ulogom: Hanibal, Nezakoniti ulazak, Bez izlaza, Operacija Dambo, Smrt i sećanje, Klopka za muškarce, Nezaboravno, Turbulencija, Beli prah...
 
Tokom dvehiljaditih, Liota se povukao od svetlosti reflektora, ali nije prestao sa radom. Naredne decenije ponovo je privukao pažnju svojim novim ulogama u filmovima kao što su Ubi ih nežno, Mesto pod borovima i Priča o braku iz 2019. u kojem tumači ulogu advokata za razvod koji zastupa Skarlet Johanson.
 
Iza sebe je ostavio ćerku Karsen, kao i verenicu Džejsi Nitolo koja je bila sa njim u Dominikanskoj republici.
  • Sasa

    27.05.2022 00:15
    Legenda
  • Joe

    26.05.2022 23:42
    Ray
    Steta,bas,za uloge koje su mu bile dodeljene svaku je odigrao maestralno....voleo sam ga kao glumca....steta...De Niro i Ray i ekipa....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.