FOTO: Premijera animiranog filma iz Srbije o distopijskom svetu hrčaka 12. avgusta u Švajcarskoj

Novi kratki animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka imaće svetsku premijeru 12. avgusta 2022. godine na prestižnom filmskom festivalu u Švajcarskoj, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.
O novcu i sreći bavi se aktuelnom temom ekonomije, kroz distopijski svet Hrčaka koji žive i vredno rade u Hrčkolendu, savršenoj državi sa savršenom ekonomijom u kojoj BDP konstantno raste, ne postoji nezaposlenost, a 100 odsto stanovništva izjašnjava se da je srećno. Naravno, kao i svaki pokušaj nasilnog uređenja savršenog društva, svet Hrčaka ima i svoju mračnu stranu, koju postepeno otkrivamo tokom filma. Film traje 10 minuta i rađen je u zahtevnoj 'stop motion' tehnici animacije, u kojoj su korišćene plastelinske lutke.
Film "O novcu i sreći" producirala je filmska kuća Baš Čelik (producentkinja Jelena Mitrović) a koproducenti su Finta Film iz Slovenije (Tina Smrekar) i Bfilm iz Slovačke (Peter Badač).
Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Slovenačkog filmskog centar i Creative Europe Media, a distributer je MIYU iz Francuske.
 
Autorka scenarija i vizuelnog koncepta je Ana Nedeljković, direktor fotografije Nikola Majdak, montažu filma radila je Milina Trišić, muziku Dušan Petrović, naratorka je Maša Mileusnić, dizajn zvuka potpisao je Julij Zornik a film su animirali Ana Nedeljković, Leon Vidmar i Nikola Majdak.
 
 
U radu na ovom filmu učestvovali su i brojni drugi saradnici.
 
Prvi animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka "Rabbitland" nagrađen je Kristalnim medvedom na Berlinalu 2013. godine i prikazan je na više od 100 festivala širom sveta.
 
Njihov drugi animirani film "Neputovanja" iz 2018. godine prikazan je na Berlinalu, Ansiju i Sandensu, kao i na brojnim drugim festivalima, a takođe je kvalifikovan za Oskara i nominovan za prestižnu Annie nagradu u Los Anđelesu.
 
Film "O novcu i sreći" je njihov treći kratki animirani film. Trenutno rade i na razvoju svog prvog dugometražnog animiranog filma "Novi Rabbitland".
  • Joca

    03.08.2022 13:36
    Nisam ljubitelj stop-motion tehnike, ali rado ću pogledati film ukoliko budem bio u prilici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.