VIDEO: Film "Mrak" srpski kandidat za Oskara

Selekciona komisija Filmskog centra Srbije (FCS) donela je odluku da film "Mrak" reditelja Dušana Milića bude predstavnik Srbije u trci za Oskara, u kategoriji za nabolji međunarodni film.

Glavne uloge tumače Slavko Štimac i danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić, a film, kako se navodi u obrazloženju FCS, prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu.

"Tenzijom, atmosferom, veštim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svet straha i neizvesnosti, u kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života", naveli su iz FCS.

Od pet prijavljenih filmova o kojima je odlučivala komisija FCS, film "Mrak" dobio je 11 glasova.
 
 
Drugi je bio film "Heroji radničke klase" Miloša Pušića sa sedam glasova.
 
Film "Leto kad sam naučila da letim" Radivoja Andrića dobio je dva glasa, a "Sveta Petka - Krst u pustinji" Hadži-Aleksandra Đurovića jedan.
 
Film "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića nije ispunio uslove Akademije jer je pretežno na engleskom jeziku.
 
Komisija je radila u sastavu: reditelj Ivan Ikić (predsednik komisije), reditelj i producent Stefan Ivančić, scenarista i reditelj Vuk Ršumović, glumica Olivera Viktorović, filmski kritičar Božidar Zečević, montažer Dragan Petrović i scenarista Kosta Peševski.
  • Vladika

    22.09.2022 09:37
    Jao više
    Dokle više Štimac i ratne teme ?
    koga to zanima.
  • za Oskara

    22.09.2022 08:13
    iskljucivo se salju filmovi sa narativom Srbi zrtve. Nikako da prodje jedan od gomile filmova sa temom gde ja zivim.
  • Четници насеље

    21.09.2022 09:04
    Кад излази филм?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.