VIDEO: Britanska serija o Hitleru bila je toliko uvredljiva da je zabranjena nakon jedne epizode

Jedan britanski sitkom smatran je toliko uvredljivim da je prestao da se emituje već nakon prve epizode.
"Heil Honey I'm Home" bila je humoristična serija iz 1999. o Adolfu Hitleru, kojeg glumi Nei Mekol, i njegovoj ženi Evi Braun, koju glumi Denika Ferman. Parodija je smeštena u Berlin 1938. i svi likovi imali su lažni američki naglasak u pokušaju da se narugaju američkim sitkomima iz 1950-ih.
U seriji Hitler živi u susedstvu jevrejskog para, Goldenstinovih, prema kojima ima dugotrajnu i sve neugodniju nesklonost kako epizoda napreduje. Serija je označena kao "možda najneukusnija komedija situacije na svetu", a uprkos tome što je snimljeno i producirano osam epizoda, skinuta je s programa nakon prvog prikazivanja, piše Ladbible.
"Mi smo protiv bilo kakve trivijalizacije Drugog svetskog rata, Hitlera ili Holokausta, a ovo svakako trivijalizuje te stvari. To je vrlo neukusno", rekao je o seriji portparol Odbora zastupnika britanskih Jevreja. Britanski televizijski scenarista Džeff Atkinson tvrdio je kasnije da mu nije bila namera da uvredi gledaoce.
 
"Jedno je smejati se nasilnicima. Čini se kao prava stvar, a dok razgovaramo, neko verovatno piše sitkom o Trampu. Volio bih da napišem sitkom o Trampu. Još jedan cilj bio je gledanje na žanr sitkoma. Ova serija je postavljena kao da je u 1950-im. Morali smo briljantno da oponašamo američki sitkom - biti Amerikanac i ne biti Amerikanac", rekao je u razgovoru za Entertainment Weekly 2017. godine.
 
 
"Svi su bili svesni osetljivosti, poslednje što smo hteli bilo je da uvredimo nekoga. U to vreme kanal je želeo nešto sveže i postojao je osećaj da sve dok je originalno i nešto što možete odbraniti, trebalo bi da to kažete. Mislim da nismo u potpunosti uspeli. Mnogo toga bih učinio drugačije", dodao je Atkinson.
 
Kerolajn Gruber, koja je glumila Rozu Goldenstin, izjavila je za BBC Culture da joj je scenario "smešan".
 
"Zbog ovog iskustva bila sam osetljiva na rad na bilo čemu što je uvredljivo ili uznemirujuće. Nisam mislila da je 'Heil Honey' ijedno od toga. Mislila sam da je tako smešno dok sam čitala scenarije za druge epizode koje je Džef napisao. Nisam mogla da ih pročitam do kraja, suze su mi se slivale niz obraze. Mislila sam, a mislim i sada, da unutar razumnih granica ljudi treba da rizikuju. Ako je smešno, ako deluje, u redu je", rekla je Gruber.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.