Dragan Bjelogrlić dobitnik nagrade "Europa Prima"

Organizatori Filmskog festivala Jugoistočne Evrope uručili su glumcu, reditelju i producentu Draganu Bjelogrliću nagradu "Europa Prima 2022", na svečanoj ceremoniji u Skoplju.
Dragan Bjelogrlić dobitnik nagrade "Europa Prima"
Foto: FoNet (Aleksandra Jankova)
Predsednik festivala Jordan Plevneš istakao je, u besedi povodom uručenja nagrade, da je Bjelogrlić svojim filmovima, serijama i predstavama kao akter, režiser i producent dokazao da se u prvoj i poslednjoj Evropi ostvaruje civilizacijski ideal koji uzdiže umetnost na pijedestal.
Plevneš je naglasio Bjelogrlićevo poslednje ostvarenje "Toma", za koje kaže da je jednim zamahom zagrlilo svet.
"Tako Bjelogrlić postaje bezgranični čovek, umetnik i tvorac, živa legenda Balkana, upravo zarad dugovekovne duhovne tradicije koju nazivamo balkanskom civilizacijom", rekao je predsednik festivala.
 
Bjelogrlić je dobio još jedno priznanje - Univerzitet Europa Prima dodelio mu je titulu počasnog profesora.
 
Plevneš je naglasio da Bjelogrlić svojom fascinantnom karijerom zaslužuje da stoji na istom mestu gde su bili Manoel De Oliveira, Klod Leluš, Robert Vilson, Jirži Mencel, Abdulah Sidran, Miki Manojlović, Meto Jovanovski.
  • Ralle

    27.02.2023 11:27
    Bravo majstore..smekeru nas ...i svetlo iz tunela za sve ono sto si uradio nama za radost..
  • Ralle

    26.02.2023 19:06
    Stidi se w....toliko si negativan da bi trebao da se zapitas...hocu li se stideti nekada sto sam jednom mislio tudjom glavom..
  • w

    07.10.2022 13:33
    Ne podnosim ovog lika,filmovi su mu teski kič, ono pateticno "ostvarenje" Toma je takav kič da samo kad vidim trejler, ne znam da li mi više smeta što doživim teski krindž kad vidim smešne maske i patetiku, ili mi smeta to što ovaj Jugosloven ceo život živi i radi na državnoj sisi, i daje sebi za pravo da nekome drži slovo o Jugoslaviji i nekakvim vrednostima.
    Najgore su ovi "umetnici" koji samo znaju da filozofiraju i moralisu nekome ko je preskupo platio i Srbiju i Jugoslaviju,a za to vreme samo parazitiraju na seoski način.
    Elita na seosko-srpski način - Jugoslavija.
    Kič, nepovezanost sa realnošću, neukus i arogancija bez pokrića.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.