Scenario za Godarov film "Prezir" prodat za više od 300.000 evra

Rukopis scenarija za kultni film "Prezir" reditelja Žan-Lika Godara, koji je bio u vlasništvu glumice Brižit Bardo, prodat je za više od 300.000 evra.
To je objavila aukcijska kuća Kristis, nešto više od mesec dana nakon smrti majstora francuskog Novog talasa. 
Rukopis ima 59 stranica ispisanih plavim mastilom i 24 iskucane stranice, a mnoge sadrže i beleške te ispravke koje je ručno unosio sam reditelj.
Sadrži i poruku italijanskog književnika Alberta Moravije čije je delo adaptirano za film, ali i beleške glumaca koji su igrali glavne uloge. Uz Bardo, to su bili Mišel Pikoli, Džek Palans, kao i reditelj Fric Lang koji je u filmu igrao samog sebe.
 
Rukopis je bio procenjen na 120.000 do 180.000 evra, ali je prodat za 302.400 evra.
 
To je ceo rukopis prve verzije filma - bez golišavih scena, a njih je reditelju nametnuo američki producent filma, među kojima je uvodna scena Pikolija i Bardo.
 
Žan-Lik Godar, legenda svetske kinematografije, preminuo je 13. septembra u 92. godini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.