VIDEO: Film koji je režirala žena prvi put izabran za najbolji svih vremena

Film rediteljke Šantal Akerman grupa stručnjaka proglasila je najboljim filmom svih vremena, prenosi BBC.
Reč je o "Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles", drami iz 1975. Ovo je prvi put da je delo koje je režirala žena dospelo među deset najboljih i našlo se na vrhu ankete Britanskog filmskog instituta Sight and Sound.
Anketa, koja se sprovodi svakih deset godina ranije je kritikovana zbog nedostatka raznolikosti. Prvo mesto je 40 godina držao "Građanin Kejn", film Orsona Velsa iz 1941. čija priča prati život i karijeru Čarlsa Fostera Kejna. Godine 2012. prestigao ga je "Vertigo" Alfreda Hičkoka, koji se sada nalazi na drugom mestu, a "Građanin Kejn" na trećem.
Na listi slede japanska drama "Tokyo Story" Yasujirōa Ozua na četvrtom mestu i romantična drama "In the Mood for Love" na petom.
 
Inače, "Jeanne Dielman" je priča o belgijskoj udovici koja se okreće prostituciji kako bi preživela. Ona je samohrana majka koja kuva, hrani sina, pere suđe, sprema krevet, čisti kupatilo i obavlja ostale kućne poslove, a dok je on u školi, prima svoje klijente. Na kraju ubija jednog od svojih klijenata.
 
Film se često smatrao jednim od najboljih feminističkih filmova, a "The New York Times" je "Jeanne Dielman" nazvao "remek-delom i revolucionarnim komadom feminističkog filma".
 
Inače, redateljka Šanta Akerman često smešta radnje filmova u kuhinje, koje pružaju intimne prostore za povezivanje i razgovor i služe kao pozadina dramama svakodnevnog života. Kuhinje, uz ostale kućane prostore, funkcionišu kao samoograničavajući zatvori unutar patrijarhalnih uslova.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.