Kina ukinula zabranu prikazivanja Marvelovih filmova nakon četiri godine

Kina je ukinula zabranu prikazivanja Marvelovih filmova pa će "Black Panther: Wakanda Forever" i "Ant-Man and The Wasp: Quantumania" biti prvi filmovi prikazani nakon tri i po godine pauze.
Ova zabrana je Dizni koštala stotine miliona dolara.
Filmovi će biti objavljeni u februaru, nakon kineske Nove godine, obeležavajući prva Marvelova izdanja na drugom najvećem svetskom kinotržištu još od filma "Avengers: Endgame" iz 2019. godine. 
Strane filmove odobravaju ili odbijaju regulatori Kineske filmske uprave (CFA), koja je deo odeljenja za propagandu Komunističke partije Kine. CFA redovno blokira prikazivanje stranih filmova kako bi održao cenzuru i zaštitio domaću filmsku industriju, piše "Gardijan".
 
CFA nikad nije objasnio zašto su Marvelovi filmovi blokirani od sredine 2019, a analitičari su istakli nekoliko potencijalnih razloga, uključujući prisutnost LGBTQ+ likova i simbola američkog patriotizma, poput Kipa slobode, angažovanje rediteljke filma "Eternals" Kloi Džao, koja je kritikovana zbog izjava o svojoj zemlji u intervjuima, kao i rastuću političku napetost između SAD-a i Kine.
 
Marvelovi filmovi u prošlosti su bili hitovi u bioskopima u Kini: prvi "Black Panther" zaradio je 105 miliona dolara 2018, dok je "Ant-Man and the Wasp" zaradio 121,2 miliona dolara iste godine. 
 
Međutim, od 2019. filmovi "Black Widow", "Spider-Man: No Way Home", "Eternals", "Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings", "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" i "Thor: Love and Thunder" odbijeni su za prikazivanje.
 
Nedavno je bilo znakova da se Kina zagreva za Holivud filmom "Avatar: The Way of Water", koji je odobren za prikazivanje tokom kineskih novogodišnjih praznika, koji su obično rezervisani samo za domaće filmove. "Avatar: The Way of Water" do sada je u Kini zaradio 220 miliona dolara.
 
Godine 2022. objavljeno je da je "Spider-Man: No Way Home" odbijen nakon što je CFA zatražio od distributera filma Sonija da ukloni Kip slobode iz scena koje su smatrali previše "patriotskim", što je studio odbio. "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" navodno je odbijen zbog lika s dve majke lezbejke i scene koja uključuje novinski kiosk s kineskim slovima za "Epoch Times", novine koje kritikuju Komunističku partiju.
  • Joca

    22.01.2023 16:49
    Izuzetno poštujem Kinu i narod iste, ali isto toliko prezirem Komunističku partiju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.