Glumica Žilijet Binoš 11. februara dobija počasnu špansku nagradu - Goju

Francuska glumica Žilijet Binoš dobiće 11. februara počasnu Goju, nagradu španske Akademije filmskih umetnosti za njen izuzetan doprinos kinematografiji.
Glumica (58) koja je 1996. godine dobila prestižnog Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Engleski pacijent" reditelja Entonija Mingele, nesporno je doprinela evropskoj kinematografiji, saopštila je španska akademija.
Binoš će na ceremoniji 11. februara u Sevilji dobiti Međunarodnu Goju.
Goju je prošle godine dobila australijska glumica Kejt Blančet.
 
Francuska glumica je tokom 40 godina karijere sarađivala sa velikim rediteljima kao što su Žan-Lik Godar, Luj Mal, Mikael Haneke i Kšištof Kišlovski.
 
Žilijet Binoš je dobitnica brojnih nagrada, među kojima su francuski Cezar i britanska BAFTA. Dobijala je nagrade na čuvenim evropskim festivalima u Kanu, Berlinu i Veneciji.
 
Glumica je prošle godine nagrađena na španskom filmskom festivalu u San Sebastijanu.
 
Nagrada Goja španske Akademije filmske umetnosti i nauka sastoji se od male biste velikog španskog slikara Fransiska Goje. Nagrada je prvi put dodeljena 1987. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.