Počinje filmski festival "Mostra" u Veneciji: Manje zvezda zbog holivudskog štrajka glumaca

Danas u Veneciji počinje 80. Međunarodni filmski festival "Mostra", ali ove godine sa manje zvezda zbog štrajka u Holivudu i sa više kontroverze zbog selekcije filmova.
Počinje filmski festival "Mostra" u Veneciji: Manje zvezda zbog holivudskog štrajka glumaca
Foto: Pixabay

Francuski list "Figaro" ocenio je da se očekuje da će zbog izbora filmskih kontroverznih reditelja, poput Romana Polanskog i Vudija Alena, ovogodišnje izdanje teći u drugačijoj atmosferi.

Bez holivudskih zvezda zbog štrajka glumaca, 80. "Mostra" koja traje do 9. septembra, rizikuje da bude izložena kritikama zbog izbora Polanskog i Alena koji su optuženi za seksualno zlostavljanje.

Glumci su se pridružili scenaristima u njihovom društvenom pokretu, tražeći bolje plate i nadzor nad korišćenjem veštačke inteligencije.
 
Holivudski sindikat SAG-AFTRA zabranio je svim svojim članovima, čak i najslavnijima, da snimaju filmove tokom štrajka, ali i da učestvuju u promociji filmova. Na crvenom tepihu u Veneciji neće proći holivudske zvezde poput Džesike Čestejn, Bredlija Kupera ili Majkla Fasbendera.
 
U konkurenciji za glavnu nagradu "Zlatni lav" ove godine se takmiče između ostalih ostvarenje "Ferari" Majkla Mena o osnivaču čuvene marke automobila Encu Ferariju. Ovaj film je dobio dozvolu američkog sindikata da bude na takmičenju i zbog toga je moguć dolazak Adama Drajvera i Penelope Kruz, koji glume u tom ostvarenju.
 
Na spisku su i reditelji Dejvid Finčer i Sofija Kopola. Predsednik žirija ove godine je američki reditelj Damijen Šazel.
 
"Figaro" je preneo da Polanski koji ima 90 godina neće doći na festival. On živi u Evropi zaštićen od američke pravde, od koje beži više od 40 godina posle osude za silovanje. Polanski je persona non grata u Holivudu.
 
Na "Mostri" će biti prikazan njegov film van takmičarskog dela festivala. U pitanju je ostvarenje "The Palace" snimljeno u Švajcarskoj sa Fani Ardan i Mikijem Rurkijem .
 
Druga kontroverzna ličnost je Alen kojem je gotovo cela filmska industrija okrenula leđa posle optužbi za seksualno zlostavljanje usvojene ćerke, što on negira. On će predstaviti svoj 50. film "Coup de chance", snimljen u Parizu na francuskom jeziku i sa pretežno francuskim glumcima.

Festival je kao deo Bijenala u Veneciji ustanovio grof Đuzepe Volpi 1932. godine. Od te godine do 1942. glavna festivalska nagrada "Zlatni lav", nosila je ime Musolinijev kup, po tadašnjem italijanskom premijeru Benitu Musoliniju.

  • Ana

    18.09.2023 14:57
    Kosjerina
    Kako je Kosjerić prošetala crvenim tepihom u Veneciji?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.